Osmi dan otkako je otkrio aferu u Srednjoškolskom đačkom domu, SDP-ov županijski vijećnik Jure Zubčić održao je konferenciju za medije kako bi sažeo sva dosadašnja otkrića te iznio nova saznanja o slučaju.

- Od izbijanja afere javljaju nam se zaposlenici Doma, đaci te studenti. Njih 46 koji su dobili smještaj putem natječaja za prijem studenata u studentski i učenički dom, sada su dobili informaciju kako ipak neće moći biti smješteni u Đačkom domu zbog velikog odaziva srednjoškolaca. Od Sveučilišta u Zadru dobivat će subvenciju od 200 kuna. Svi znamo kako za tu cijenu neće nigdje uspjeti naći smještaj, a na dodatne troškove nisu računali, istaknuo je Zubčić.

Izrazio je čuđenje što se o Stipici Radošu i dalje govori kao ravnatelju i nakon što je priznao kako je na svoj osobni račun primao uplate od turista za karantenu.

- To je preslika društva u kojem živimo. Zašto HDZ, osim što šititi krupne, sada štiti i sitnog lopova? Iz razloga što su i drugi umiješani u priču. Prvi je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zoran Škrgatić, koji je u odgovoru na moj upit rekao kako je 8 turista napustilo Dom bez plaćanja. Otkud Zavodu te informacije?! To je posebno zanimljivo ako znamo da je u zapisniku Radoš rekao da je izdano 7 računa, te da su 3 podmirena, a 4 nenaplaćena. Nije samo Škrgatić umiješan u priču. Prema očitovanju Radoša, dožupan Šime Vicković nikad nije donio pismenu odluku o smještaju pa se postavlja pitanje na temelju čega su turisti tamo slani u izolaciju? Je li to razlog zašto ga štite?, naglasio je Zubčić dodajući kako se Stožer civilne zaštite Zadarske županije zapleo u brojkama zaraženih.

Zadarski SDP-ovac istaknuo je kako od Zadarske županije, kao osnivača ustanove, još uvijek nije dobio Upitnik o fiskalnoj odgovornosti Đačkog doma, za kojeg ima saznanja da je "problematičan", te dodao kako oporbeni vijećnici inače imaju velike probleme s dobivanjem dokumentacije, navodeći primjer Županijske uprave za ceste.

Na konferenciji na Trgu pet bunara najavio je kako će Klub vijećnika SDP-a zbog ovog slučaja tražiti sazivanje izvanredne sjednice. Uputio je i poruku zaposlenicima javnih ustanova, pozivajući ih da im se obrate ako imaju problema.

- Često se smatra da smo opasnost za zaposlenike, no smo mi njihova zaštita jer ih kroz kontrolu ravnatelja i direktora štitimo od tjeranja na ilegalne radnje. Svi ravnatelji moraju položiti račune, rekao je Zubčić kojem se od izbijanja afere javljaju zaposlenici sa saznanjima o novim malveracijama u Đačkom domu. No, kako bi sačuvali razinu kredibiliteta, neće ih iznositi u javnosti dok ih ne dokaže.