Državni tajnik Šime Erlić i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravili su danas na otoku Ugljanu, u Općini Preko gdje su po prvi put predstavili Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka.

"Nacionalnim planom razvoja otoka, kao ključnim dokumentom za razvoj otoka u razdoblju 2021.-2027., usmjerit će se 6 milijardi kuna sredstava u otočne prioritete koji su dobiveni od lokalnih otočnih dionika. Dokumentom su prepoznati glavni problemi naših otoka poput bolje prometne povezanosti, povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite, vodoopskrbe i odvodnje, energetske učinkovitosti, zaštite kulturne i prirodne baštine, te razvoja otočnog gospodarstva kao i brojnih drugih razvojnih mjera", istaknuo je Erlić.

Prema njegovim riječima, predstavljeni dokument temelj je za određivanje prioritetnih područja ulaganja iz sredstava Europske unije za otoke, zato je naglašeno kako će oni biti osnova za pregovore s Europskom komisijom kod donošenja novih operativnih programa iz kojih će se vršiti financiranje u sljedećoj financijskoj perspektivi, iz do sada najveće omotinice EU sredstava za Hrvatsku u iznosu većem od 24 milijarde eura.

Državni tajnik je posebno istaknuo važnost novog operativnog programa naziva Integrirani teritorijalni program, a koji je u sklopu svojih nadležnosti predložilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za jačanje uloge lokalne razine u provedbi EU fondovske politike, gdje su među ostalim posebno prepoznati otoci i potrebe otoka te će za njih nakon završenih pregovora s Europskom komisijom po prvi puta na ovaj način biti osigurana omotnica sredstava za razvojne projekte. Na kraju je napomenuo kako je u mandatu ove Vlade od 2016. godine u otoke uloženo 7,5 milijardi kuna kroz nacionalna i EU sredstva.

Ovom prigodom Erlić je uručio načelniku Općine Preko Juri Brižiću uručio ugovor o sufinanciranju EU projekta "Energetska obnova zgrade Općine Preko na adresi Trg hrvatske nezavisnosti 2, Općina Preko" u iznosu od 446.074,22 kuna.