Priča o osnivanju holdinga gradskih poduzeća i ukidanju prireza trajala je jedan dan. Nakon što su svoje prijedloge u medije pustili Daniel Radeta I Marko Vučetić, brzo im je stigao "hladan tuš" - gradonačelnik Dukić podsjetio je kako se njegov tadašnji protukandidat za gradonačelnika Marko Vučetić u kampanji zalagao za smanjenje prireza od samo dva posto, dok je ključni „igrač" u Gradskom vijeću, nositelj nezavisne liste Enio Meštrović, rekao kako ni od jednoga niti od drugoga neće biti ništa.

- Proteklih dana svjedočimo isključivo populizmu i destrukciji pojedinaca bez ikakve pozitivne namjere. Najbolji primjer je najava ukidanja prireza od istih onih koji su nadajući se da će pobijediti na izborima u svom programu tada "velikodušno" najavljivali prirez od 10%, a sad kad su izgubili izbore bi ga stavili na 0. Kako su to još jednom promijenili mišljenje? Koliko građana uopće plaća prirez i koliki točno? Što se iz njega financira i je li to na korist građana? Koliki je prirez u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci... ništa od toga nismo čuli, kaže Dukić, prilažući screenshot iz kampanje.

 

Enio Meštrović bio je posebno ljut jer su Vučetić i Radeta svoju inicijativu, o kojoj je doznao iz medija, predstavili kao prijedlog „vladajuće većine", iako je on više puta isticao kako se ne smatra dijelom bilo kakve koalicije.

- Ljudi iz ekonomije kažu da holding nije dobro rješenje, a da prirez treba ostaviti nekoliko godina da bi proračun grada Zadra opstao. Dao sam jednom doktoru ekonomskih znanosti da mi to elaborira, ali jasno je da ne možemo ništa napraviti naglim promjenama. Ja sam za ukidanje prireza, ali to treba napraviti postupno. Što se tiče holdinga, jasno je da bi to dovodilo i do otvaranja novih radnih mjesta i malverzacija istim. Inzistiramo na transparentnom trošenju Grada i svih njegovih firmi, a kasnije ide sistematizacija radnih mjesta da se vidi ima li tu viška ili nema, kaže Meštrović.

Svima je intrigantna tema funkcioniranja KK Zadar, pa se najavljuje da će se Meštrovića i njegove vijećnika dovesti pred gotov čin predlaganjem rebalansa s tri milijuna kuna za KK Zadar, a pritom bi se moglo "šapnuti" navijačima da se "spontano" okupe na trgu. Ovakva neformalna komunikacija nije neuobičajena na relaciji s navijačima, ako se sjetimo da su prije nekoliko mjeseci pozvani da dođu pred dvoranu na utakmicu protiv Splita pa će ih se pustiti da uđu. Meštrović je svjestan da bi se ovog puta mogao naći na udaru.

- Mi nismo nikakvi radikali, nego se zalažemo za transparentnost poslovanja, a ako dođemo do toga neće biti problem podići ruku. Dvaput smo istaknuli svoje uvjete, ne mislimo to raditi i treći put. Nitko ne želi gasiti klub, ali nećemo biti za davanje novca u situaciji kada ne znamo gdje on ide, kaže Meštrović, koji je ranije zatražio potpuni uvid u poslovanje kluba te financijski izvještaj do lipnja 2021. - Nažalost, ako se pokažu točnima najave da mladi igrači neće dobiti pravu priliku i minutažu ove godine, kako im je navodno već rečeno, nego će tu biti samo da popune broj, onda pogotovo nemamo razloga za dizanje ruku.

A mogući prosvjedi navijača?

- Ne bojimo se pritisaka. Ova pozicija ne donosi nam nekakav probitak, nego samo probleme. Meni je jedino važno da pošteno branimo boje građana i da smo čisti pred svitom i Bogom.