Prometna gužva, pritisak motoriziranih turista, manjak parkirnih mjesta ali i zatvaranje najvažnije transverzale usred ljeta (da bi se ugrađivao plin), doveli su jučer do specifičnih situacija kojima je možda kumovao GPS.

On može biti "blesimetar" u ruci Mađarice koja ne vidi znakove upozorenja, ignorira barijere na raskrižju Tuđmanove i Puta Murvice i vozi u zabranjenom smjeru. GPS još to očito nije signalizirao i ona je u čudu ali i opasnosti da izazove prometnu nesreću.
Za svaki slučaj je uslikana, a reakcija mlade Mađarice je podignuti srednji prst.

Druga situacija se dogodila na benzinskoj postaji Jazine. Iz suprotnog smjera Ulice Marka Marulića, onog traka koji je do preklani vodio s Ravnica prema Jazinama ulijeće vozilo belgijskih nacionalnih oznaka. I ljut je što ne može proći i ne zna gdje je i kako će, a ispred njega vozila u ispravnoj poziciji.  Vrlo često su Zadrani svjedočili takvoj praksi lošeg prometnog rješenja proširene ulice između Bolnice i Poliklinike, da joj  ne spominjemo ime  opjevanog hrvatskog junaka. Stranci se jednostavno ne snalaze u Ulici Nikole Šubića Zrinskog.

Vrhunac prometnih promjena u središtu Zadra koje nisu ažurirane GPS-om ili su vozači ko muhe bez glave u potrazi za parkirnim mjestom, događa se na Muraju.

Novoj šetnici koja je do lani bila parkiralište, a u povijesti poštanski put, pa je logično da se na njega uđe jer nema barijere. Prometni znak kojim se upozorava kako se tu mogu parkirati invalidi, uglavnom se ne vidi. I onda kod gradske garaže i stupića, promet se obrće. Tko je kriv?

Gradske vlasti koje ni za ovo ljeto i turističku bujicu nisu bile spremne, pa nije osigurao niti jedno novo parkirno mjesto. Jer garaža TIZ-a, provjerili smo jutros, sa svojih 600 mjesta jučer je bila zatvorena već u 13 sati kao i predvečer jer je bila puna. Bilo je to 17. kolovoza, a nije bio onaj vremenski loš dan kada svi hrle u Grad.