Reporteri HRT-a razgovarali su u Nacionalnom parku Paklenica s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, koja i ove godine ima puno posla oko pomaganja zarobljenima na planini. Jana Mijailović koja dežura u Paklenici kaže kako se nije nijednom okupala u moru ovog ljeta.

- Japanka je simbol da čovjek nije opremljen, a ono zbog čega mi spašavamo su voda i rasvjeta, kaže Mijailović.

Na Paklenici dežuraju HGSS-ovci i volonteri iz cijele Hrvatske, a ono s čime se susreću su dehidracije, prijelomi nogu, lutanja nadobudnih ljubitelja prirode i turista.

- Nije samo bitno da se voda mora puno piti, to može donijeti kontraefekt. U organizmu treba biti kalija, trebaju se jesti rajčica, naranča, banana, što jako pomaže da se čovjek rehidrira, kaže Edin Alikalfić, HGSS-ovac iz Zagreba.

Dan prije reportaže dvojica mladića s neodgovarajućom opremom uputila su se tko zna kamo u Paklenici kako bi snimili što bolji selfie. Kažu da im je do Planinarskog doma previše lagano pa bi oni nešto što će ih više umoriti.

- U ovoj godini imali smo 34 akcije. Kolovoz nas je tu u Paklenici poštedio, ali iz drugih stanica javljaju da imaju jako puno akcija, kaže Jana.

Iako nam plaže izgledaju ovako pa mnogi pobjegnu u planinu, srećom, u Paklenici zasad nema previše intervencija. Čini se da su apeli i edukcije HGSS-ovaca ipak imali određeni učinak.