Besplatnom parkiranju na bolničkom parkingu je odzvonilo sudeći prema javnoj nabavi od pola milijuna kuna (bez PDV-a) koliko je Opća bolnica Zadar spremna uložiti u uređenje i nabavu opreme za nadzor parkirališta i sustav naplate parkiranja.

Iz Bolnice su prije koji dan objavili natječaj kojim se traži najpovoljnija ponuda za posao ugradnje opreme od 120 dana.

To bi značilo da bi parkiralište bilo u režimu naplate za iduću turističku sezonu. Ova je pokazala neodrživo stanje jer su ga bez prepreka okupirala vozila turista, dok su pacijenti i medicinsko osoblje ostajali bez mjesta za parkiranje. Pritisak je i na parkiralište Poliklinike na kojem je slikom prilika ukinuta naplata jer se automatizirana rampa od samog početka kvari. S druge strane medicinsko osoblje koje u velikom broju od 1400 ukupno zaposlenih radi u Poliklinici, tražilo povlašteno parkiranje.

Ono će se ukinuti i na velikom bolničkom parkiralištu koje bi prema ideji arhitekta Pere Marušića moglo se iskopati za još dvije etaže. Dodatnih 570 mjesta bilo bi namijenjeno za sve one koji se dolaze kupati na Kolovare, a dio bi bio pretvoren u parking spojen tunelom na budući hotel.

Ukidanje besplatnih parkirališta bolnice kako je to najavljeno u Zagrebu, ima posve drugačiju pozadinu od ovog uvođenja naplate na bolničkom parkiralištu u Zadru. Ravnatelj bolnice Željko Čulina posljednji put je to najavio 2019. godine.
"Odluka je donesena još prošle godine, ali se nije mogla realizirati zbog važećih odredbi Prostornog plana Grada Zadra. Promjenama Plana stvorit će se mogućnost naplate našeg parkinga. Tko će biti koncesionar, pokazat će natječaj", izjavio je prije dvije godine ravnatelj Čulina. Nije poznato na kakve je mislio izmjene Prostornog plana Grada Zadra, ali on je od lani u dugom procesu izmjena i dopuna.

Iste godine je župan Božidar Longin najavio kako će Bolnica će na temelju suglasnosti koju će im dati u ime Županije kao osnivača, raspisati se javni natječaj radi davanja u zakup onome čija je osnovna djelatnost upravljanje, održavanje i naplata parkiranja.

Prema takvom modelu, Bolnica ulaže pola milijuna kuna u opremu i digitalizaciju parkirališta da bi nekom drugom predao naplatu  a na svoj račun ostavit će nezadovoljstvo korisnika. U troškovniku se, među ostalim uvjetima, traži model naplate 240 transakcija u satu.