Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, SDP-ov vijećnika Daniel Radeta otvorio je pitanje prenamjene prostora tvornice SAS Strojogradnja.

- Svjedoci smo prekomjerne i nekontrolirane gradnje koje uvelike smanjuje kvalitetu života. Dobili smo puno novih trgovačkih centara koje gase po nekoliko obrta na našem gradu. Je li istina da na području tvornice SAS gradi novi trgovački centar?
 
Gradonačelnik Branko Dukić mu je odgovorio kako tu „informaciju velikim dijelom nema". Dapače, tamo po Prostornom planu je, sve će biti predočeno. Ako bude interesa vlasnika, sve će biti na Gradskom vijeću, tako je govorio Dukić kojem je pročelnik Darko Kasap pokušao pomoći  dobacivanjem kako je za taj prostor predviđena izrada Urbanističkog plana uređenja.

Prema važećem Prostornom planu, kako nam je danas pojasnio zamjenik pročelnika, Matko Segarić, tamo je predviđana zona stambene gradnje. A prema glasinama koje su se proširile Zadrom, prostor SAS-a navodno se prodaje za gradnju City Center One, otvorenog u Splitu prije 10 godina.

Pokušali smo tu informaciju provjeriti kod direktora SAS-a, Tonka Šarića, koji nam je rekao da je to u domeni vlasnika. 

- Posljednjih godina bilo je takvih priča. Nema sumnje da se SAS nakon restrukturiranja prodaja ako se pokaže dobra prilika, kazao je član Uprave nekad slavne i moćne zadarske tvornice.

Tvornica je, međutim, postala radionica. Po nama je tragična vijest je da u njoj ostalo osmero zaposlenih, da se životari i da će se SAS Strojogradnja zauvijek ugasiti. No, za javnost je sada važnije tko će srušiti tvornici i na prostoru od nekoliko hektara graditi nešto novo. Što će to biti, gradske vlasti koliko je nama poznato, znamo da znaju.