Na pitanje gradskog vijećnika Mate Lukića (HSP) nadležni iz gradske uprave otkrili su koliko košta premještanje stabala i vrtoglavim iznosima iznenadili okupljene.

- Premještanje i ponovno stavljanje palmi u Jazinama koštalo je oko 500 tisuća kuna. Ne znam točno koliki je trošak sada u Ulici Franje Tuđmana, vjerojatno manje ili tu negdje. Sve to košta, ali nama je intencija ne samo očuvati ta stabla nego zasaditi što više stabala. Samo protekle četiri godine posađeno je oko tisuću stabala, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

No Lukić je inzistirao na konkretnom iznosu za Tuđmanovu iz koje su stabla prevezena na rasadnik Cerodol.

- Točan trošak presađivanja svakog od 12 stabala, koja su se nalazila u Tuđmanovoj ulici, imat ćemo po završetku postupka. Stabla su različite veličine i širine krošnji pa onda i samog korijenja. Sukladno tome, mora se pripremiti veličina rupe u rasadniku Cerodol. Procijenjena vrijednost je do 50 tisuća kuna po svakom stablu, rekao je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Dakle, po ovim bi podacima postupak u Tuđmanovoj koštao oko 600 tisuća kuna.

- Tko odobrava takve cifre? Gdje stabla spavaju dok se ne presade - u hotelu?! Znate li koliko je 50 tisuća kuna?! Ne možete se razbacivati novcem građana, istaknuo je Meštrović.

Kasap je odgovorio kako fafarikule, s obzirom na njihovu starost, nije jednostavno presaditi te obećao kako će svi troškovnici po završetku postupka biti javno prezentirati. Nadovezao se i pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Ante Ćurković ističući kako u navedeni iznos ulaze i troškovi održavanja...

- Postoji posebna tehnologija kod vađenja tih stabala, nismo mogli niti dobiti ponudu na razini te zahtjevnosti u Hrvatskoj. Dobili smo ponudu iz Njemačke. Cijene idu i preko 10 tisuća eura. Stoga, išli smo u okviru vlastitih financijskih mogućnosti, kroz ugovor s izvođačem radova i u suradnji s Nasadima koji će nam dostaviti izvještaj o troškovima, rekao je Ćurković.

Raspravu kao i cijeli Aktualni sat zaključio je Ante Rubeša (Akcija mladih) pitanjem upućenom Ćurkoviću:

- Tko odgovara ako stabla usahle, a mi dotad potrošimo 30 tisuća kuna?!