Stižu vijesti iz gotovo svih Stanica HGSS-a o velikom broju akcija spašavanja. Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječe nesreće, iz HGSS-a kažu kako se one ponavljaju na istim mjestima, jer se upozorenja ignoriraju. - Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju "lijepim vremenom". Mi uporno upozoravamo da VRUĆINA UBIJA!, poručuju spasitelji.

Dana 28. srpnja trojica stranih državljana zatražila su pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest kada je pozvana pomoć bili su bez vode. U ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Na ovoj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti, druga dvojica su krenuli po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS-a Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 minuta. Nakon okrepe rehidacijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.