Zadarska nadbiskupija i župa sv. Šime dobili su spor protiv obitelji Mika, koju već godinama nastoje deložirati iz stana neposredno uz samu crkvu. Međutim, kako je jedan član obitelji u međuvremenu preminuo, Sud je naložio obustavu postupka dok nasljednici ne preuzmu postupak. Zastupnik Crkve usprotivio se takvom postupku, izražavajući sumnju da je Ljiljana Mika preminula.

- Sud je donio rješenje o prekidu postupka samo na osnovi kazivanja tuženika, a što ne može biti dokaz smrti tuženice Ljiljane Mika. Prvostupanjski sud nije službenim putem zatražio podatak od službenih tijela Republike Hrvatske je li ova tuženica doista upisana u Matičnu knjigu umrlih, pa na taj način nedvojbeno utvrdio da je navedena tuženica doista i umrla. Tužitelji su nakon dostave presude i pobijanog rješenja pokušali ishoditi rješenje o nasljeđivanju, međutim, u matičnom uredu tužitelji su dobili podatak kako ista nije evidentirana kao umrla. Ne postoji niti jedan dokaz da je tuženica Ljiljana Mika preminula pa da bi ovakva odluka suda bila zakonita i opravdana, napisao je odvjetnik.

Inače, spor Crkve i obitelji Mika dobro je poznat zadarskoj javnosti, iz vremena kada je obitelj pokušala obnoviti derutni stan u kojemu je živjela, a ispostavilo se da ga je Crkva kupila od prijašnje vlasnice. Apeli da se obitelj koja živi u lošim materijalnim uvjetima nije urodila plodom, jer Crkva namjerava stan iskoristiti "za svoje pastoralne potrebe".

Obitelj Mika u posjedu stana bila je od pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon čega su ostali kasnije dolazili udajom ili su se rodili u njemu. Stvarna vlasnica kuće, koji se sastoji od 4 sobe, kuhinje, nusprostorija i drvarnice, nakon nasljeđivanja prodala ju je Zadarskoj nadbiskupiji 1994. godine za svega 40.000 maraka, što znači da je cijelu kuću, kulturno dobro, tik do crkve sv. Šime, Nadbiskupija kupila za vrijednost današnjih 20.000 eura.

Donat Mika je 2016. godine uputio Ekonomskom vijeću Zadarske nadbiskupije molbu da mu se dopusti da obnovi jedan dio stana i uređenje stambenog krovišta njegovim novčanim sredstvima, na što mu je Nadbiskupija odgovorila da nije u mogućnosti udovoljiti njegovom prijedlogu jer zgradu imaju u planu urediti za svoje potrebe. U stanu su, tvrdili su, u krajnjem slučaju stekli status zaštićenog najmoprimca. U to vrijeme nitko ih nije ometao, niti onemogućavao na bilo koji način izvršavanje vlasničkih i posjedovnih prava. Tijekom postupka dio obitelji se iselio iz stana na donjem katu, drugi dio obitelji uputio je molbu Ekonomskom vijeću Zadarske nadbiskupije da ih se ostavi u stanu, dok je Ljiljana Mika ove godine preminula.

U tužbi koju su Nadbiskupija i župa sv. Šime nakon toga podnijeli navodi se kako su Mike započeli s radovima na nekretnini unatoč njihovoj izričitoj zabrani i zabrani Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zadru, budući da nekretnina ima status kulturnog dobra. Zbog toga postoji opasnost od nastanka nenadoknadive štete u vidu uništavanja nekretnine koja predstavlja kulturno dobro, za čiju rekonstrukciju i adaptaciju kasnije neće biti moguće dobiti potrebno odobrenje - posebne uvjete Konzervatorskog odjela u Zadru, kao i nenadoknadiva šteta u vidu pokretanja prekršajnog postupka protiv crkve kao vlasnika zbog izvođenja radova na kulturnom dobru bez prethodnog odobrenja.

Donat Mika svjedočio je kako je njegov otac Frane Mika bio aktivan u košarkaškom klubu Zadar i u nogometu, te je zbog zasluga od Općine Zadar dobio stan na korištenje. Pokojni otac od vlasnice stana u donjem dijelu kuće bio je pravoslavni svećenik u crkvi sv. Ilije. Nije mu poznato je vlasnica, koja je bila njihova kuma, taj dio kuće prodala Nadbiskupiji ili Crkvi sv. Šime, kada je već bila teško bolesna.

Sud je utvrdio da je sporni stan 2002. godine bio napušten, te da Mika tada nije živio u ovom dijelu kuće. Zbog toga su oni u posjedu stana na drugom katu bili nepošteni posjednici, a nisu mogli ostvariti ni status zaštićenog najmoprimca niti su imali stanarsko pravo na ovaj dio građevine. Zbog toga je naložio tuženicima da u roku od 15 dana predaju stan Crkvi, no smrt pokojnice usporit će konačno preuzimanje nekretnine.