Portal namijenjen studentima, studentski.hr, izdvojio je redovne studijske programe koji imaju kvotu veću od 10, a na kojima na ljetnom upisnom roku nijedno upisno mjesto nije popunjeno.

Među šest takvih studija čak dva su zadarska. Riječ je o studijima Povijest umjetnosti (jednopredmetni) na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te Grčki jezik i književnost na Odjelu za klasičnu filologiju.

Uz njih na listu najpoželjnijih fakulteta smjestili su se: Latinski jezik i rimska književnost na Filozofskom fakultetu u Puli Povijest i geografija; smjer: nastavnički na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura (dvopredmetni) na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli te Pomorske tehnologije jahta i marina na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku.

Na to koliko će neki studij biti poželjan utječe mnogo faktora, poput stanja na tržištu rada, lokacije studija, percipirane zahtjevnosti, kriterija za upis i slično. Također, veliku ulogu igra i upisna kvota, pa je nezahvalno uspoređivati studije na kojima je upisna kvota nekoliko stotina studenata s manjim programima koji upisuju tek nekoliko studenata. Ipak, ove je godine na hrvatskim fakultetima ostalo preko 13 000 slobodnih mjesta, a tome je doprinijelo i čak 49 studijskih programa koje nije upisao ni jedan jedini student, piše studentski.hr. Ostala 43 studija ipak imaju kvotu manju od 10.