Dramatično je bilo noćas na malom otočiću Lavdara gdje, pretpostavlja se uslijed udara groma došlo do požara u kojem je lakše ozlijeđeno dvoje vatrogasaca. Bio je to nepristupačan teren za gašenje, izjavio je za HRT Nikola Milić šef lokalnog stožera, objašnjavajući zbog čega je došlo do evakuacije.

Vjetar je nosi vatru prema kućama u kojem su bili uglavnom turisti, a kako je bila noć teren težak za gašenje, lokalni DVD Sali predložio je evakuaciju. Tada su prema riječima Milića dignute sve državne službe koje su sudjelovale u prebacivanju 50-ak osoba s Lavdare u Sali koje su preko puta otočića.

Požar su ugasile zračne snage. Prema nekim informacijama izgorejala je trećina otoka, a Radio Zadar izvjestio je i o jednom opožarenom objektu.

RANIJE

Dva kanadera jutros su stavili požar pod kontrolu na otočiću Lvadara nasuprot Salima na Dugom otoku s kojeg je prema službenim informacijama evakuirano 50-tak ljudi.

Županijski centar 112 Zadar zaprimio je u petak oko 23 sata više dojava o požaru na otvorenom prostoru na otoku Lavdara u zadarskom arhipelagu, informiralo je u subotu Ravnateljstvo Civilne zaštite.

- Prema dojavama, požar ugrožava stambene objekte na zapadnom dijelu otoka. Županijski centar je odmah obavijestio nadležne službe te su prema otoku krenula plovila pomorske policije i Lučke kapetanije, kao i vatrogasci JVP Zadar i DVD Sali.

- Pola sata nakon ponoći plovilima pomorske policije, Lučke kapetanije i privatnim brodicama započela je evakuacija 50-ak osoba s otoka Lavdara koji su prebačeni u Sali na Dugom otoku. Smještaj im je osiguran u dva hotela no većina se nalazi kod mještana. Na Lavdari požar gase vlasnici objekata i vatrogasci, a u pomoć su pozvani Air traktor i Canadair, navodi se u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite.

- Prema posljednjim informacijama požar je pod nadzorom, izgorjele su borova šuma, maslinici i nisko raslinje,  ali nema oštećenih kuća.

Oko sedam sati Air traktor i Canadair su povučeni, a požarište na tom malom otočiću osiguravaju vatrogasci,

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) izvjestili su polije kako je iz JVP Zadar upućeno  10 vatrogasaca s 2 vatrogasna broda među kojim je na otok otišao i županjski vatrogasni zapovjednik.

Rano ujutro već od 6 sati na požarištu su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair koji su do 06:50 sati djelovali na ovom požaru kada su preusmjereni na drugi požar. Umjesto njih na ovaj požar bit će angažiran protupožarni zrakoplov Air-tractor, informacija je iz sjedišta HVZ pristigla nešto prije 10 sati.