Digitalna obuka vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća, sazvana u petak u 14 sati, otkazana je jer nije bilo dovoljno interesa vijećnika.

Tko bi u petak pred kraj radnog vremena a uoči vikenda upoznavati se s dosezima tehnologije koji će sada olakšavati političko djelovanja vijećnika. Kada padne mreža ionako će dizati ruke a ne glasati preko tableta. 

Umjesto edukacije koju će sa zadarskim vijećnicima privesti informatičari iz Varaždina, sastat će se Predsjedništvo Gradskog vijeća na istu temu.

Predsjednik Gradskog vijeća je za digitalizaciju.

- Kako ćemo tražiti transparentnost proračuna, ako naš rad i djelovanje nije vidljivo. Ja sam pobornik digitalizacije. Želim da mi u Gradskom vijeću Zadra postanemo imitacija sabora u kojem je vidljivo tko je i je li je za što glasao. Tražit ću i da transkripti i snimke sjednica budu dostupni građanima, kazao je Vučetić.

On osporava i primjedbe vijećnika iz svog koalicijskog bloka da e-glasanje nije transparentno te da ono nije predviđeno Poslovnikom Gradskog vijeća. 

- Pred raspuštanje Gradskog vijeća mijenjan je Poslovnik i na široko su predviđene sve mogućnosti digitalizacije u Gradskom vijeću, podsjeća novi predsjednik koji se informirao kod pročelnice Ureda Grada Zadra, Mirjane Zubčić.

Ona mu je rekla i kako je digitalizacija bila planirana 2017. godine. Bilo je to davno prije nego li su epidemiološke mjere prebacile Gradsko vijeće na on line sjednice preko koje nije lako voditi političku borbu.

Ali Vučetić smatra kako je Gradsko vijeće prvi put dosegnulo demokratsku atmosferu, a digitalija će ukloniti mogućnost dogovora i lobiranja u glasanju.

U klasičnoj terminologiji to se zove - glasačka mašinerija, a tko može zaboravit ruku Renate Peroš iako nije digitalno pohranjena.