Problem prometovanja dostavnih vozila središtem grada ni ove godine nije riješen. Unatoč jasnoj uredbi o vremenu predviđenom za dostavu, a to je u jutarnjim satima od 6 do 7.30 sati i od 8 do 9, svi koji Kalelargom pokušavaju proći oko 10 sati mogu vidjeti da se uredba ne poštuje. Tako smo jutros svjedočili pravoj promenadi različitih dostavnih vozila, a ista je situacija bila i jučer, kako je vidljivo u donjoj fotogaleriji. Nije bila rijetkost ni sresti osobni automobil u nadmetanju s pješacima.

Voditelj odsjeka prometnih redara Hrvoje Marić kaže kako su u Gradu Zadru svjesni ovog problema, ali imaju ograničen skup mjera koji im je na raspolaganju.

- Prometni redari ne mogu zaustaviti vozilo koje prometuje Poluotokom, jer nisu policajci. Tek kad se vozilo zaustavi, mogu mu prići, provjeriti ima li posebnu dozvolu i potom u sustav unijeti obavijest o počinjenom prekršaju, koja ide na kućnu adresu, kaže Marić.

U Gradu Zadru imaju i videonadzor kojim prate ulazak dostavnih automobila kroz Gradska vrata, ali na temelju njega ne mogu se izdavati prekršaji. Prometni redar koji u uredu zamijeti automobil na ekranu, javlja informaciju prometnom redaru na terenu, koji tada treba locirati vozilo i eventualno ispisati prekršaj.

U nedefiniranom prostoru između prometnog redarstva i prometne policije dostavljači se izvrsno snalaze pa ovakve prizore možemo i nadalje očekivati.