Brod Hitne medicinske pomoći, kojim se prevoze pacijenti s otoka Ugljana, ponovno pristaje u Foši. Kako nam je objasnio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Ivica Erlić, privremena lokacija uz crpku na Branimirovoj obali pokazala se neprikladnom u ljetnoj sezoni.

Brod prati i kola Hitne pomoći čije ključeve ima brodski sanitete da bi što prije prabacili bolenike do Bolnice. I  vozilo je prebačeno na urušen obalni zid Foše.

- Kako je ovo crpka na kojoj jahte ulijevaju gorivo, stvara se red koji nam onemogućava manevar brodom, odnosno brzo pristajanje i transport bolesnika. Zbog toga smo se ponovno vratili na staru lokaciju, na kojoj je jedan manji dio obale urušen, ali mi pristajemo nešto niže, gdje je sve stabilno pa nema opasnosti za djelatnike i pacijente, kaže Erlić.

Osim jahti uzelo se u obzir i pojačanu gužvu na prometnicama, zbog čega se ljeti izgubi i po nekoliko minuta u odnosu na staru lokaciju.

Ruševno stanje obale bio je uzrok odlaska iz Foše, koja je bila idealna zbog blizine obližnje bolnice i brzog pružanja pomoći. Grad je za ovu namjenu od Ministarstva mora u ožujku dobio 400.000 kuna, ali radovi još nisu započeli.