U Petrčanima se dogodila strašna tragedija u kojoj je žrtva povampirenog svijeta, nažalost, nerođeno dijete stradalo u prometnoj nesreći kakva se ne pamti na ovom području.

S druge strane drogirani Belgijanac, pomahnitao od ljubavnih jada, pojava suvremene civilizacije i masovnog turizma. Mjesto događanja - Petrčane, mjesto u kojem turizam postaje najvažnija stvar na svijetu. Od njega se živi, a život ga ne prati u zbilji naseobine uz more u kojoj je najveći doseg urbanizma - mjesno središte s crkvom.

S obzirom na prometnu infrastrukturu i taj čuveni urbanistički standard, nesreća se mogla dogoditi svuda po Zadru i mjestima koji se podvode pod Grad. A od njega su udaljeni, ako parafraziramo Duju Stanišića 120 kilometara, a samo 12 kada treba otići na kupanje u Piniju, odnosno Petrčane.

I tu dolazimo do onoga što se tretira kao upozorenje, kao podsjetnik - jesam li vam rekao.

Piše o tome Duje Stanišić, bivši predsjednik MO, koji je istina i tijekom svog mandata često pisao gradskoj vlasti preko medija. Govori o tome nova predsjednica Silvana Štokan upozoravajući kako je ona tražila od Grada ležeće policajce. Nesreću u Petrčanima analizirao je i prometni stručnjak Željko Marušić.

I svi oni na to imaju pravo. Ali gradonačelnik Zadra, Branko Dukić nije ni riječju reagirao prvo kao liječnik humanist, a onda i kao gradonačelnik Zadra u kojem se ta nesreća dogodila - sve do otvorenog pisma iz Petrčana.

Dukić je tek na političku prozivku Duje Stanišića imao potrebu reagirati i to obračunom na osobnoj razini.

"On je godinama bio tek povremeni stanovnik Petrčana, nije aktivno sudjelovao u projektima kojima je bitno podignut komunalni standard vjerojatno i najturističkijeg naselja u Zadru. Ali je u svakom trenutku znao uputiti političke pamflete dok se u njegovom mjestu npr. gradila riva s mjesnom lučicom, pristupna cesta do crkve s javnim parkingom; uređivala zgrada MO, plaža, javne i zelene površine", napisao je Dukić u svom reagiranju.

I zaboravio reći da Grad Zadar lani nije imao novca zbog korone, a ove godine zbog kampanje za asfaltiranje parkirališta do kojeg vodi nova pristupna cesta. Naravno da taj parking ne rješava prometnu gužvu, ali neće je riješiti ni kamere za snimanje brzine kojima se razbacuje njegov pročelnik, od Stanišića prozvan, Robertino Dujela.

I projekt proširenja ulazne cesta u Petrčana s biciklističkom stazom s kojim se pohvalio pročelnik Darko Kasap samo je dio priče o aglomeraciji, a nikako brige za viši komunalni standard Petrčana o kojem priča Dukić.

Ako se i radi o politikanstvu slučaja, ono je obostrano.

Ono što povezuje Duju Stanišića i gradsku vlast u kojoj je Stanišić sudjelovao kao gradski vijećnik jeste nabacano kamenje u moru plaže u Petrčanima. I ono može biti mjesto teške ozlijede kupača i šteta na račun turizma u Petrčanima, koja je zapravo već učinjena.