Domagoj Jakopović Ribafish stigao je sa svojim projektom #RokOtok u zadarski arhipelag. U nedjelju je doplivao do Vrgade, danas je na Ugljanu, a sutra ujutro u 7 sati iz Kali kreće na Ošljak. Prema dobrom običaju, tamo će se s djecom podružiti na plaži, održati predavanje te ju potom očistiti.

RokOtok je projekt nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske nastanjene otoke, ali je avantura naglo prekinuta u njegovoj 12. godini. Rokov otac Domagoj Jakopović, poznatiji kao Ribafish, odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili njihov nikad završen životni projekt. Ideju za ovaj jedinstveni projekt kojim želi povezati sve nastanjene hrvatske otoke, njih pedeset, dobio je pišući knjigu RokOtok koju s drugim poklonima dijeli djeci tijekom predavanja na otocima.

- Od samog plivanja bitnija je priča s klincima, koji mogu nešto naučiti o ekologiji, prirodi, druženju. Nastojim im reći kako je bolje provoditi vrijeme s prijateljima i roditeljima, nego biti na računalima i mobitelima, rekao je Ribafish jutros u programu Radija 057.

Jakopović, inače profesor geografije, osmislio je i prigodnu kartu Hrvatske sa svim naseljenim otocima, koji su označeni bijelom bojom, pa djeca i sama mogu početi bilježiti sve otoke koje budu posjećivali. Osim knjige i karte, susret će pamtiti i po drugim prigodnim darovima koje osiguravaju sponzori.

U radijskoj emisiji prisjetio se početaka projekta u 2019. godini, ističući dionice od Mljeta do Korčula i od Visa do Hvara (po oko 18 kilometara) kao najizazovnije. U Zadru je arhipelag razvedeniji, pa će morati manje plivati nego na hrvatskom jugu.

Nakon Ošljaka Ribafish će posjetiti Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Ravu, Dugi otok i Kornat, te bi 27. srpnja završno trebao otplivati dionicu Ošljak - Preko. Njegove putešestvije možete pratiti na Facebook stranici.