Povodom obilježavanja Dana stabla, PP Vransko jezero poziva vas na edukativnu radionicu izrade kućica za zlatovrane. Radionica će se održati u petak 16. srpnja u dvorani Turističko-informativnog centra u Biogradu na Moru (Trg Hrvatskih velikana 20), u vremenu od 9:00 do 12:00 sati. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta. Zainteresirane molimo da se prijave na email [email protected] ili 023/383-181, broj mjesta je ograničen.

Dan stabla obilježavamo jednom godišnje na datum 16. srpnja kako bi podsjetili na nezamjenjivu važnost drveća, stabala i šuma! Drveće je izvor života, važno za okoliš, ljude te opstanak cjelokupnog života na Zemlji. Stabla su od iznimne važnosti i za opstanak kritično ugrožene vrste ptice - zlatovrane.

Zlatovrana (Coracias garrulus) je ptica jarkih boja s glavom i tijelom tirkizno plave boje, smeđim leđima i tamnim završecima krila. Jedna je od najdojmljivijih europskih ptica koju ćemo rijetko vidjeti budući je njena gnijezdeća populacija u Hrvatskoj kritično ugrožena. Ova ptica se do sredine 20. stoljeća gnijezdila diljem nizinske Hrvatske, a potom je uslijedio drastičan pad brojnosti. Zlatovrana je vrsta otvorenih staništa te joj odgovaraju tradicionalne poljoprivredne površine, a gnijezdi se u dupljama drveća, najčešće topola. Drvoredi topola nekoć su sađeni kao vjetrozaštitni pojas uz poljoprivredne površine, no danas je broj topola drastično smanjen najčešće zbog nepažljivog spaljivanja biljnih ostataka na oranicama.