Njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG. dostavila je Odvodnji plan izvođenja radova u sklopu najveće i najzahtjevnije cjeline projekta aglomeracije Zadar-Petrčane, vrijedne vrtoglavih 258 milijuna kuna.

- Izvođač je na obradu predao regulacije prometa, a dobivanje suglasnosti očekujemo kroz koji dan. Sljedeći tjedan geodeti će obilježavati teren, dok će fizički radovi započeti 19. srpnja, doznajemo od direktora Odvodnje Grge Peronje.

Kao što smo izvijestili, radovi će se paralelno izvoditi u više kvartova. U ljetnom rasporedu su Crvene kuće, potez između Bilog briga i "dvije pumpe", područje Višnjika, konkretnije Put Gazića i Ulica Đure Basaričeka, područje kod novih zgrada u blizini Gradskog groblja Belafuža (Ulica Franje Kuhača), vrh Stanova, odnosno Ulica kraljice Mira uz okolne ulice, te predio Ričine, gdje će se ispod pruge izgraditi značajan bypass kao preduvjet za kolektor u toj ulici.

Riječ je o jednom od dva tunela za cjevovode koji će se izgraditi u sklopu ove cjeline kapitalnog projekta aglomeracije. Drugi je predviđen na Višnjiku, između kuća u nizu uz Ulicu Slavka Perovića, sjeverno od teniskih terena. Na zahtjev Odvodnje Grad Zadar nedavno je za 59.500 kuna bez PDV-a s tvrtkom Aniva inženjering ugovorio izradu geotehničkog proračuna utjecaja izgradnje tunela. Nema žurbe jer je, ističe Peronja, ovo tuneliranje na rasporedu tek krajem 2022. godine, u sklopu druge faze izgradnje aglomeracije na Višnjiku.

S obzirom na to da će radovi u više zadarskih kvartova krenuti usred ljeta, iz Odvodnje mole građane za strpljenje. Kako je živjeti sa strojevima, znaju najbolje stanari Bokanjca i Novog Bokanjca kojih ažurni izvođači iz Strabaga bude u 7 ujutro, čak i subotom. Ulice su raskopane, septičke jame su se kod pojedinih stanara napunile za to vrijeme dok je onemogućen pristup kamionima za pražnjenje, a nakratko je dolazilo i do prekida opskrbe vodom, strujom i internetom. No, sve je to za bolje sutra bez crnih jama.