Na dan kada su iz Grada Zadra najavili kulturno-zabavni program na novoobnovljenoj šetnici Muraj, u sklopu kampanje "Zagrli Zadar", Nacionalni stožer civilne zaštite je na prijedlog županijskog zabranio održavanje svih vrsta koncerata i sličnih događanja na otvorenim površinama gdje nije moguće provesti kontrolu prisutnih osoba. Uslijedio je domino efekt otkazivanja brojnih događanja.

Iako na terenu još nema traga pripremnim radovima, u Gradu Zadru su nam potvrdili kako oni nisu odustali od svog programa, već su ga prilagodili novim uvjetima.

- Sve pozornice bit će pod visoko kontroliranim epidemiološkim uvjetima. To znači da će svaka pozornica biti ograđena, prije ulaza bit će osigurana dezinfekcija te upisne liste, a unutar ograde bit će organizirano sjedenje na sjedalicama na propisanom razmaku (za vanjski prostor propisani razmak je 1,5 m). Upravo zbog protoka ljudi program je osmišljen na više lokacija s kratkim izvedbama pa će tako i Psihomodo Pop svirati koncert u dva dijela po 45 minuta, baš kao i ostali izvođači koji će se izmjenjivati u izvedbama u trajanju od pola sata ili 15 minuta. Ukratko, događanje Zagrli Zadar prati način organizacije predstava i koncerata zadarskih javnih ustanova u kulturi čija su događanja organizirana na identičan način i za koja su gotovo postali standard još prošle godine za vrijeme ljeta kada su praktički vrijedile iste mjere kao i sada, odgovorila je na naš upit pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Dina Bušić.

Program će se, podsjetimo, odvijati na četiri pozornice koje nose imena Drioli, Sv. Marcela, Sv. Roko i Kaštel. Na početku Muraja, s južne strane na pozornici Drioli, nastupa comedia dell arte - dvije ulične izvedbe kultne Punch & Judy u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar. Pozornica Sv. Roka na samoj sredini zidina rezervirana je za manouche jazz u izvedbi Gypsy Swing Sindikata te izložbu Intra Muros zadarskog kultnog fotografa Ante Brkana. Na pozornici Kaštel izmjenjivat će se ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo i Zadarski plesni ansambl s koreografijama starih renesansnih plesova, dok je finale rezervirano za program Rock the Walls na pozornici Sv. Marcele na kojoj će nastupiti Psihomodo Pop.

Program započinje u 20:30 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan za sve koji stignu na vrijeme kako bi osigurali svoje mjesto uz pozornicu. Naime, pustit će se tek između 20 do 70 posjetitelja po događaju.

- Pozornica Drioli može primiti 20, Sv. Marcela 70, Sv. Roko 40, a Kaštel 20 posjetitelja, uz napomenu da će biti više izvedbi (KLZ dvije izvedbe, ZPA 3 izvedbe, te više setova glazbe od strane Gipsy jazz sindikata, Marca Pola i Psihomodo Popa), ističe pročelnica Bušić.