Uz grad Zadar, obljetnicu uvrštenja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine ovih dana obilježava i Nacionalni park Paklenica. Bukove šume NP-a Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine 7. srpnja 2017. godine kao dio serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe".

Zaštita obuhvaća ukupno 2.031,87 ha bukove šume na lokacijama Suva draga - Klimenta i Oglavinovac - Javornik. Njihova posebnost vrijedna zaštite UNESCO-a temelji se na izvornosti, starosti, geografskom položaju i veličini.

NP Paklenica je dio planinskog masiva Velebit, koji je pak još 1978.godine, zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, uvršten u UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere (Program «Čovjek i biosfera»).

Četvrtu obljetnicu uvrštenja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, NP Paklenica obilježava online akcijom Posvoji bukvu, sukladno situaciji i u cilju zadržavanja dobre epidemiološke situacije u Općini Starigrad.

Putem natječaja na internetskoj stranici Parka www.np-paklenica.hr, zainteresirani mogu posvojiti bukvu sa Popisa svjetske baštine UNESCO-a te na taj način podržati važnost očuvanja ovog vrijednog šumskog ekosustava i doprinijeti očuvanju ukupne bioraznolikosti. Pošiljatelji najoriginalnijih razloga za posvajanje stabla bukve u NP-u Paklenica dobivaju koordinate lokacije posvojenog stabla kako bi ga i osobno mogli obići, godišnju ulaznicu u NP Paklenica te diplomu i iskaznicu posvojitelja bukve.

Natječaj je otvoren do 14. srpnja, a odabrani posvojitelji će biti objavljeni na Facebook stranici Parka.

Na području Općine Starigrad trenutno boravi oko 3.000 turista u kampovima, hotelima i privatnom smještaju a Park dnevno posjeti više stotina posjetitelja. Turistima su na raspolaganju brojne aktivnosti u prirodi, kako u planini tako i na moru. Penjanje i pješačenje glavne su aktivnosti u NP-u Paklenica, a uz to je moguće posjetiti Podzemni grad Paklenice, špilju Manita peć, vidikovac Paklarić, Paklenički mlin, osvježiti se u šumarskoj kući Lugarnica ili u planinarskom domu Paklenica.

Okolno područje je idealno za foto safari izlete i bicikliranje, dok se na moru nude vožnje kajacima, izleti brodom na rijeku Zrmanju i dr.. Za one manje željne adrenalina, tu su izleti u obližnje nacionalne parkove i parkove prirode te gradove i otoke zadarskog arhipelaga. Sveukupno, unatoč trenutnom nedostatku glazbenih događanja, posjetiteljima Rivijere Paklenica ne nedostaje aktivnosti i doživljaja.