Jedan je od sedam inovativnih projekata zadarskih tvrtki koje su za usavršavanje svojih rješenja dobile po 60 tisuća kuna iz projekta INVESTINFISH je korištenje biopredacije u odmicanju galeba kukavca u uzgoju plave ribe.

Kako nam je rekao voditelj prodaje tvrtke Kali tuna Marko Jurin, riječ je o inovativnom projektu koji bi trebao riješiti probleme s galebovima koji na farmama za uzgoj tuna u proizvodnoj godini pojedu hrane u vrijednosti od 150 do 200 tisuća eura, što su, naravno, ogromni troškovi.

- Znajući za način na koji zračne luke utreniranim jastrebovima tjeraju galebove, odlučili smo isto primijeniti u akvakulturi.  S uvođenjem treniranih jastrebova nadamo se da ćemo odstraniti taj problem njihovom prisutnošću, s tim da ih neće ubijati, već samo otjerati, a galebovi naći lovišta na otvorenom moru. Nabavit ćemo dva jastreba, svakog u vrijednosti otprilike pet tisuća eura, koji će stalno biti na našim farmama kako se galebovi ne bi vratili iznad kaveza, ističe Jurin.

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije predstavila je sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije koje su za pokretanje inovativnih procesa u svom poslovanju osvojili sredstva u ukupnom iznosu od 420 tisuća kuna. Korisnicima su sredstva dodijeljena u sklopu projekta INVESTINFISH koji je sufinanciran programom Interreg Italija-Hrvatska, a na konferenciji su predstavljeni njihovi inovativni pilot projekti kojima se potiču novi procesi i inovativne metode u poslovanju.

Osim Kali tune, po 60 tisuća kuna dobili su Akvakultura, Marikomerc, Vele Mare te obrti SEASUN, Pidoća i Škrapa, a svima je zajedničko provođenje novih procesa i inovativnih metoda u poslovanju. Ostali projekti uključuju korištenje softwarea za detekciju i analizu uzgojene ribe, uspostava centralne platforme (web shopa) za objedinjavanje narudžbi živih školjkaša, mobilna školjkarnica, continuous linija uzgoja daganja, uvođenje softvera za sigurnost i higijenu u pogonu za preradu i distribuciju ribe i plodova mora...