Opožarena zgrada u Ulici Mihovila Klaića zatvorena je, a sanacija će čekati jesen.

Radi se o povijesnoj građevini u kojoj je izgorjela i povijest odvjetničkog ureda, foto ateljea Maričić u kojem je izbio požar, najstarije kopiraonice Vinka Pavlovića te stan i uspomene jedne zadarske obitelji.

S temeljima iz 12 stoljeća, atrijem iz 13. stoljeća a fasadom iz 17. i 18. stoljeća (podaci su povjesničara umjetnosti dr. Pavuše Vežića koji je bio uključen u obnovu dijela zgrade prije više godina, op.a) obnova te kuće mogla bi stajati, prema najgorim procjenama, i osam milijuna kuna. Rečeno je to na prošlotjednom sastanku s kojeg smo tražili službeno očitovanje iz gradske uprave.

Iz Odjela za gospodarenje imovinom izvijestili su u vezi sanacije opožarenih zgrada na adresama Mihe Klaića 1 i Mihe Klaića 3, kao što su o tome razgovarali sa suvlasnicima zgrade. Ovlašteni inženjer građevine (statičar) sve njih je izvijestio kako je utvrđeno da zgrada nije pogodna za korištenje, te se radi na izradi glavnog projekta kojim bi se u potpunosti utvrdili troškovi sanacije i stvarno stanje zgrada, navodi se u informaciji iz Odjela koji se odmah uključio vatrogasnim mjerama u ublažavanje štete.

Prema njihovim informacijama, u četvrtak, 1. srpnja završena je nulta faza sanacije zgrada koja je uključivala raščišćavanje kompromitiranih elemenata zgrade.

Dodaje se kako se to prvenstveno odnosi na krovište koje je uništeno u požaru ili je narušeno uslijed gašenja vodom. Uklonjen je rasuti materijal (šuta) kako bi se smanjio teret na međukatnu konstrukciju, te se napravio prostor za postavljanje podupirača i tregera koji istu osiguravaju. U što skorijem roku će suvlasnici biti upoznati s daljnjim radovima i vremenskim rokovima, te od njih očekujemo jednako kvalitetnu buduću suradnju, najavili su nadležni iz gradske uprave.

Naravno da to uključuje financijsku konstrukciju o kojoj će ovisiti revitalizacija kuće uništene u najvećem požaru u povijesnoj jezgri posljednjih desetljeća.