Županijska uprava za ceste (ŽUC) poništila je 50 milijuna kuna vrijedan natječaj za održavanje i gradnju lokalnih cesta iako su imali dvije ponude.

Jedna je bila od dosadašnjeg ugovornog izvođača - Ceste Zadarske županije, a druga od Zajednice ponuditelja zadarskog Filius i splitskog Prvog treptača, ojačana Colasom Hrvatska iz Varaždina.

Iako su u zakonskom roku ispravili računsku pogrešku, Ceste Zadarske županije su odbijene zbog ponude od 62 milijuna kuna bez PDV-a koja je premašila procjenu vrijednosti od 50 milijuna kuna.

Zajednica ponuditelja imali je novčano prihvatljivu ponudu od 48.6 milijuna kuna, ali su izvedbeno imali „puno rupa na cesti". Otkrilo je to tročlano povjerenstvo na čelu s pravnikom ŽUC-e Daliborom Pericom, utvrdivši kako njihova ponuda ne ispunjava tehničke i stručne sposobnosti. Umjesto pet ophodara te 25 cestara, Prvi treptač im je naknadno dostavio dokaze za tri osobe koje bi bile istovremeno cestari i ophodari.

Za tako veliki posao nije spreman niti Filius koji je umjesto posjedovanja četiri teretna vozila do 12 tona, što se tražilo natječajem, dostavio ugovor s prijevoznikom iz Gospića. Međutim, taj nije registrirao jedini mu kamion kao ni četiri traktora s prikolicom od početka 2020. godine.

I kod kriterija ozbiljnosti ponude, zajednica ponuditelja tri firme je zakazala. Dok su Ceste zadarske županija dostavile ovjerenu bjanko zadužnicu na 100 tisuća kuna koja važi od 19. svibnja, Zajednica ponuditelja priložila je jamstvo banke na 200 tisuća kuna s rokom važenja do 25. kolovoza 2021. godine.

Ceste zadarske županije izgubile su natječaj od Filiusa i Prvog treptača za održavanje gradskih prometnica što su radili protekle četiri godine. Njihova ponuda na tom natječaju je bila preniska u odnosu na procijenjenu vrijednost četverogodišnjeg posla.

Novi natječaj ŽUC-a pokazat će u što je igra!