Godinu i pol nakon što su objavljeni rezultati arhitektonskog natječaja za proširenje putničke zgrada zadarskog aerodroma, za 5.1 milijun kuna bez PDV-a radi se projektna dokumentacija.

Taj novac je ugovoren sa splitskim arhitektom Antom Kuzmanićem koji je očekivano odnio pobjedu na tom natječaju. Novac će dati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Iz Zračne luke Zadar dobili smo informaciju o stanju tog kao i projekta produžetka uzletno - sletne staze o čemu se priča već 10-tak godina.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije čiji bi izrađivač Arhitektonski biro Ante Kuzmanić ovih dana, sukladno potpisanom ugovoru, trebao Zračnoj luci Zadar kao naručitelju predati Idejni projekt za sve faze izgradnje zgrade novog putničkog terminala. Ishođenje lokacijske dozvole ovisi o odgovoru Ministarstva zaštite okoliša prema Ocjeni o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš. U procesu odvijanja ishođenja lokacijske dozvole pristupiti će se izradi Glavnog projekta za Fazu 1, navodi se u odgovoru direktora Josipa Klišmanića.

On dodaje kako je vrijednost projektno-tehničke dokumentacije izgradnje zgrade putničkog terminala je 5.148,402,00 kn bez PDV-a. U dokumentaciju su uključeni: izrada Idejnog rješenja svih faza, izrada idejnog projekta svih faza i ishođenje lokacijske dozvole za sve faze, te izrada glavnog projekta za 1. fazu, izrada izvedbenog projekta s troškovnicima za 1. fazu i ishođenje građevinske dozvole za 1. fazu. Početak radova na 1. fazi počet će čim se za to steknu uvjeti, od zakonskih do financijskih, najavio je Klišmanić kao i to da se Uprava Zračne luke nada tome što prije.

Prije točno godinu dana na zadarskom aerodromu je potpisan ugovor od 4.8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za produljenje Uzletno-sletne staze za 700 metara s dubrovačkim Tramesom. Tada je rečeno da se taj iznos sufinancira iz resornoga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prema najnovijoj informaciji direktora Klišmanića, financiranje dokumentacije za oba projekta preuzela je Vlada RH, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Međutim, za projekt rekonstrukcije i dogradnje USS-e i staza za vožnju, predana je dokumentacija za ishođenje izmjena i dopuna idejnog projekta u svrhu ishođenja izmjene i dopune lokacijske dozvole. Nakon toga slijedi dovršenje Glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole, najavio je Klišmanić.

 Prije više od dvije godine potpisan je sporazum tripartitni sporazum između MORH-a, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zračne luke Zadar kojim se regulira financiranje projekta izgradnje i proširenja staze za vožnju i glavne stajanke aerodrom u Zemuniku, procijenjene vrijednosti 500 milijuna kuna.

Kad će Zračna luka  Zadar moći primati velike avione na toj produženoj i proširenoj stazi, još je daleko i od procjene.