Dr. sci Vlasta Franičević odlazi u mirovinu kao prva i do sad jedina voditeljica Službe za akvakulturu pri Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Ta je služba zahvaljujući njoj i osnovana u Zadru kao jedna od prvih dislociranih uprava za marikulturu i riječni uzgoj u Hrvatskoj. Iz Ministarstva smo dugo čekali odgovor u kojem nisu izravno rekli ime osobe koja će zamijeniti Vlastu Franičević, a koja je iz Zagreba, što bi značilo i da će se sjedište Službe tamo izmjestiti.

"Plan Uprave ribarstva je da će nakon odlaska u mirovinu kolegice Vlaste Franičević, Službu akvakulture nastaviti voditi kolegica koja je zaposlena u Upravi ribarstva od 2004. godine te je bila  na poziciji voditelja odjela u Službi za akvakulturu 6 godina i četiri godine voditelj Odjela za ribarsku statistiku. Nedavno je uspješno završila poslijediplomski specijalistički studij ribarstva na Agronomskom fakultetu i obranila završni specijalistički rad s temom „Mogućnosti korištenje stranih vrsta u akvakulturi RH". Vjerujemo kako će buduća voditeljica Službe za akvakulturu, koja u potpunosti svojim kompetencijama zadovoljava uvjete za navedeno rado mjesto, uspješno je nastaviti voditi, baš kao što je i dosada to činila kolegica Vlasta Franičević, najavili su na novinarski upit iz službe za odnose s javnošću a da nam nisu dali informaciju  koju smo naknadno doznali.

Vlasta Franičević svoju je karijeru započela u Cenmaru koji je bio pionir marikulture.  Među ostralim sudjelovala je u pristupnim pregovorima za ribarstvo kod ulaska Hrvatske u EU te je bila dio tima koji je zagovarao hrvatske interese i kvotu uzgoja tune.

Izravno imenovanje nove voditeljice jedna je od zakonskih mogućnosti koju će iskoristiti u resornom ministarstvu iako je izvjesno da bi službu trebalo popuniti i s novim kadrovima.
Ona se mora seliti iz dosadašnjeg prostora zgrade u kojoj je Služba za akvakulturu bila zajedno s ostalim državnim službama i inspekcijama.
Ta je zgrada dodijeljena Zadarskoj županiji, koja je kako su njam rekli u Državnom inspektoratu obavezna pronaći zamjenski prostor. Njihov pokušaj da ga sami nađu, nije bio uspješan. Isti je slučaj bio i kod službe za akvakulturu i ribarske inspekcije.

Međutim, u Ministarstvo poljoprivrede na naš upit kažu kako su oni ti koji traže odgovarajući prostor za  za preseljenje i smještaj službenika. Ponuđen prostor iz kojeg je iselila policija u zgradi na Liburnskoj obali, u vlasništvu Grada Zadar, nije im bio optimalan po veličini.