Hrvatska ovog tjedna ukupno 25% manje novooboljelih od koronavirusa nego prošlog tjedna (razlika u brojkama 468-348). U Zadru imamo rast, a sve je počelo od košarkaške utakmice, rečeno je na današnjoj konferenciji acionalnog Stožera civilne zaštite.

- Nakon košarkaške utakmice u Zadru imamo porast udjela zaraženih u testiranima. Ukupno 35% novooboljelih je iz Zadarske županije. Inicijalni događaj je bila ta utakmica gdje su se ljudi okupili bez ikakvih mjera. Sedamdeset posto novooboljelih u Zadarskoj županiji su mladi ljudi, mlađi od 40 godina. Rast broja zaraženih možemo pripisati utakmici, a potom i svečanostima u restoranima. To nam je opomena da moramo biti oprezni, kazao je Capak.

- Da se ovo što se dogodilo u Zadru, dogodilo svugdje istovremeno, mi više ne bi bili u zelenom, a onda bi to imalo posljedice na to kakva će nam biti sezona, dodao je Božinović.

Podsjetimo, ministar Božinović je u posjeti Zadru prije deset dana (15. lipnja) rekao je da se šest osoba povezuje s utakmicom Zadra i Splita, dok ga je županijski stožer istovremeno demantirao kako se "niti jedna novooboljela osoba ne povezuje se sa nedavno održanom košarkaškom utakmicom".

Danas je lokalni stožer izvijestio kako Zadarska županija ima 40 novozaraženih osoba od koronavirusa, od toga najviše u gradu Zadru. U svojoj jučerašnjoj izjavi za medije, niti voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić nije spomenuo utakmicu kao glavno žarište zaraze, već veća okupljanja poput krizmi, vjenčanja, zadnjeg dana škole...

- Samo je cijepljenje jedini siguran način borbe s koronavirusom, a dvostruka doza cjepiva pruža 88-postotnu zaštitu i od indijskog soja. Cjepiva ima dovoljno, a kako bismo našim građanima maksimalno olakšali postupak cijepljenja pozivamo ih da slobodno, bez upisivanja kod svojeg liječnika, dođu na punkt na Višnjiku gdje će im se odmah osigurati cjepivo.Samo u srijedu na Višnjiku se cijepilo više od tisuću građana. Možemo najaviti da će početkom srpnja naši mobilni timovi krenuti po mjestima u županiji kako bi cijepili stanovnike koji ne mogu doći do Zadra, kazao je Medić.

Čulina je, pak, izjavio kako očekuju priljev pacijenata zbog "kolektivnog opuštanja". Dok stručnjaci svaljuju krivnju na različita velika okupljanja, pa i trenutnu navijačku groznicu (Europsko nogometno prvenstvo), činjenica je da Zadarska županija ima najveću incidenciju u Hrvatskoj, - 146.9.