Višestruki dobitnik nagrada Zlatna kuna i Zlatni ključ, tvrtka LTH Metalni Lijev, proširila je svoju lokaciju u Benkovcu.

Upravo je završena i useljena nova upravna zgrada, a osim same uredske zgrade ukupne površine 2.800 m2 investicijom vrijednom 30 milijuna kuna obuhvaćena su i proširenja pogona ljevaonice i strojne obrade za dodatnih cca. 700 m2.

Današnja tvornica u Benkovcu se razvila na poslijeratnim ostacima nekadašnje ljevaonice zadarskog Bagata izgrađene još 80-ih godina prošlog stoljeća. U sastavu LTH grupacije, od 1999. godine bilježi kontinuirani rast volumno, tehnološki, kadrovski.

- Mi se već niz godina nalazimo u jednom kontinuiranom investicijskom ciklusu vrijednom između 60 i 70 milijuna kuna na godinu. Nakon više godina fokusa na proizvodne kapacitete i na nove tehnologije, red je došao i na uredski dio. Ovom investicijom dobili smo novu, modernu i suvremeno opremljenu zgradu. Nova zgrada nam također nudi i rješenje za očekivani kadrovski rast u predstojećim godinama. I sad, kad je ovo „odrađeno", nastavljamo s ulaganjima u proizvodne kapacitete i tehnološki razvoj, ističe Milivoj Knežević, direktor tvrtke koja danas zapošljava više od 560 djelatnika, uglavnom mlađeg kadra tehničke struke, a čiji se godišnji prihodi od prodaje kreću se na razini od oko 350 milijuna kuna.

U Metalnom Lijevu napominju da su u proteklom periodu ugovorili više novih poslova te da u predstojećim godinama očekuju daljni rast poslovanja, a time i nove investicije i nova radna mjesta. Obzirom na prostornu ograničenost na postojećoj lokaciji, u Benkovcu su neko vrijeme bili u potrazi za dodatnim prostorom, a što je nedavno uspješno zaključeno kupnjom susjedne zemljišne parcele veličine 25.000 m2.

- Naša tvornica u Benkovcu se dokazala kao stabilan i uspješan čimbenik u dobavnom lancu u vrlo zahtjevnoj automobilskoj industriji. Mi je u potpunosti podržavamo u njenom daljnjem razvoju te je akvizicija susjedne parcele logičan iskorak koji će joj omogućiti daljnje širenje. Mi kao grupacija smo se opredijelili za održiv razvoj i upravo na ovoj, novoj lokaciji vidimo mogućnosti daljnjeg razvoja poštujući načela održivosti, a tu prije svega mislim na korištenje obnovljivih izvora energije, ali i općenito na energetsku učinkovitost, poručio je Andrej Megušar, direktor LTH Castings grupacije, sa sjedištem u Škofji Loki u Sloveniji.

LTH Metalni Lijev, kao članica LTH Castings grupacije, ima dugogodišnju tradiciju na području tehnologije tlačnog lijeva na osnovu koje danas proizvodi odljevke od aluminijskih legura. Pored samog lijevanja, proizvodni proces također obuhvaća i CNC strojnu obradu kao i sofisticirane operacije pranja, montaže, testiranja. Godišnja proizvodnja dostiže razinu od oko 7.000 tona aluminijskih odljevaka.

Gotovo cjelokupni asortiman se plasira na tržište Europske Unije, a proizvodna paleta je u potpunosti namijenjena automobilskoj industriji. Najznačajniji kupci dolaze iz kruga premium proizvođača kao što su Mercedes, BMW ili Audi, ali isto tako i drugi veliki „igrači" kao npr. Continental, ValeoSiemens ili ZF, redom renomirane multinacionalne kompanije u sektoru automobilske industrije, imaju značajan udio u prodaji.

- Proizvodi LTH-a bilo direktno ili kao dijelovi složenijih sklopova, ugrađuju se u veliki broj automobilskih brandova. Cjelokupni poslovni proces zadovoljava vrlo visoke standarde kvalitete koje diktira automobilska industrija. Pored kvalitete, LTH Metalni Lijev održava visoke standarde i u drugim aspektima poslovanja te je interni sustav upravljanja certificiran po svim relevantnim međunarodnim standardima, ističu iz tvrtke.