NOVO Marko Vučetić novi je predsjednik Gradskog vijeća Zadra! Protukandidat gradonačelnika Branka Dukića na izborima tako je postao njegov prvi suradnik u obnašanju gradske vlasti, što će zasigurno rezultirati zanimljivim situacijama u sljedećim mjesecima.

Lista koalicije HDZ-a, koja daje gradonačelnika i ima najviše vijećnika, nije u početku istaknula svoga kandidata, računajući da za njega neće dobiti podršku nezavisne liste Enija Meštrovića, kao ni koalicije Srcem za Zadar koju predvodi SDP. Predsjednica Meštrovićevog kluba Adela Frank predložila je za kandidata Marka Vučetića, a Daniel Radeta samoga sebe. Uime kluba vijećnika HDZ-a stanku je predložio Dado Burčul.

- Mi ćemo ipak predložiti svog kandidata, rekao je Burčul, a on je Bruno Milin.

Oporba je prosvjedovala jer je smatrala da je prošlo vrijeme predlaganja kandidata. Radeta je potom povukao svoju kandidaturu a Burčul zatražio još jednu stanku, koja je odobrena iako klubu, po tumačenju oporbe, ne mogu biti dodijeljene dvije stanke. HDZ je potom povukao Milinovu kandidaturu pa je Vučetić ostao jedini kandidat.

- Rekao sam vam kako je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što ne želim biti. Dobio sam antitezu da ću biti jer tako mi želimo. Nakon toga dobio sam sintezu kao formiranje većine, pa prihvaćam jer očekujem da se glasanjem očituje antihadezeovska većina u Gradu, ako ne, onda odustajem. Želim stabilnu većinu koja će donositi odluke na razini kohabitacije, rekao je Vučetić.

- Budući da nas otpočetka stavljaju lijevo i desno a moji ljudi stavljeni su pred zid, neću to dopustiti. Smatramo da je najbolje rješenje da s jedne strane imamo gradonačelnika Dukića a s druge predsjednika GV-a iz oporbe. Nismo antiHDZ niti antiSDP. Ako ćeš govoriti da ćemo imati negativnu energiju, zaj*** si se. Sve što ovdje ide bit će transparentno. Stani ovdje, radi ovdje i vodi sjednicu. Pametniji si od nas, ja sam glup za ovo, obrazložio je Meštrović.

Za Vučetića je glasalo 15 vijećnika liste Srcem za Zadar i Enija Meštrovića, a suzdržani su bili HDZ-ovi vijećnici i Damir Biloglav.

Predsjednica Mandatnog povjerenstva Marjana Bakmaz na početku sjednice je pročitala rezultate izbora te mandate koji su stavljeni u mirovanje. Umjesto gradonačelnika Branka Dukića kojemu mandat prestaje po sili zakona, državnog tajnika Šime Erlića i Darija Nakića (osobni razlozi) u vijeću će biti Mate Marić, Violeta Valjan Vukić i Jurica Bosna.

Do izbora predsjednika Vijeća sjednicu je vodio najstariji kandidat s liste HDZ-a, Bruno Milin.

RANIJE Niti nakon sat i pol vremena od početka sjednice još nemamo izabranog predsjednika Gradskog vijeća Zadra.

Lista koalicije HDZ-a, koja daje gradonačelnika i ima najviše vijećnika, nije isticala svoga kandidata, računajući da za njega neće dobiti podršku nezavisne liste Enija Meštrovića, kao ni koalicije Srcem za Zadar koju predvodi SDP.

Predsjednica Meštrovićevog kluba Adela Franka predložila je za kandidata Marka Vučetića iako je on izjavio kako je ta funkcija sve ono što on nije i ne želi biti.

Drugi prijedlog stigao je od šefa zadarskog SDP-a Daniela Radete koji je za predsjednika GV-a predložio samoga sebe. Kad su vidjeli razvoj situacije, uime kluba vijećnika HDZ-a stanku je predložio Dado Burčul.

Nakon pauze Radeta je povukao svoju kandidaturu, a HDZ-ovci su kao svog kandidata istaknuli Bruna Milina.

- više informacija uskoro -