Hoće li Zadru stići pravo političko ljeto, na dan kada i službeno počinje, znat će se 21. lipnja, za kada je sazvana sjednica Gradskog vijeća. Novi saziv Gradskog vijeća Zadra, s obzirom na najave koje smo dobili iz tri bloka izabranih vijeća, trebalo bi izabrati predsjednika i dvojicu potpredsjednika.

Koalicija HDZ-a ima relativnu većinu i gradonačelnika koji je izabran natpolovičnom većinom birača, podsjeća Šime Erlić.

- Na sjednici Gradskog vijeća pokušat ćemo se dogovoriti oko predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća kako bi se konstituiralo Vijeće. Naš je stav da idemo konstruktivno. Mi imamo kandidate koji tu funkciju mogu obavljati kvalitetno. Međutim, mjesto predsjednika Vijeća bit će stvar dogovora i kompromisa. U svakom slučaju, HDZ ne želi preuzeti odgovornost za to da se eventualno ne konstituira Gradsko vijeće. To ne bi bilo dobro jer bi onemogućilo normalno funkcioniranje Grada Zadra, navodi Erlić.

Tehnički i zakonski osnivanje Gradskog vijeća može ići na popravni za mjesec dana. Uoči ove u ponedjeljak, koja pada uoči Dana antifašizma, očito je da su sve karte otvorene.

- Naša nezavisna lista mora biti korektor i mi moramo imati predsjednika Gradskog vijeća, kazao je Enio Meštrović u ime svojih sedam vijećnika. On je razgovarao s HDZ-om, kao i predstavnicima koalicije Srce za Zadar.

Meštrović očekuje jednoglasnu podršku kako bi mogli provoditi politiku, koju su, prema Meštrovićevim riječima, zacrtali prije četiri godine. Tada njegova lista nije prošla na izborima za Gradsko vijeće, ali se onda pojavio Ričard iza kojeg, tvrdi Enio Meštrović, stoje ljudi koji misle ozbiljno.

- Javnost će znati o čemu raspravlja Gradsko vijeće i neće biti zakulisnih igara, najavljuje Meštrović, potencijalni predsjednik Gradskog vijeća.

Nema sumnje da će on imati podršku SDP-ovih vijećnika, jer kako nam je rekao predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta, oni žele da se konstituira Gradsko vijeće.

- Ja ću inzistirati na tome da mi budemo samo gradski vijećnici koji će predlagati svoje odluke. Ne zanima nas ni mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća. Prihvaćanje naša četiri uvjeta - građanski odgoj u školama, transparentni proračun, parkirališta i novi Prostorni plan, značit će podršku. Mi ćemo osnovati svoj klub s trojicom SDP-ovih vijećnika, ali ćemo i dalje biti dio koalicije Srcem za Zadar, ustvrdio je Radeta, koji će na samoj sjednici iznijeti prijedloge za formiranje Mandatnog povjerenstva i Odbora za izbor i imenovanje, koji će dalje formirati sva radna tijela predstavničke gradske vlasti.

Troje vijećnika Akcije mladih mogu osnovati svoj klub. Njihova podrška Meštroviću je neupitna. A gdje će biti nezavisni Marko Vučetić znat će se na samoj konstituirajućoj sjednici. U sastavu Gradskog vijeća je i Damir Biloglav, član Domovinskog pokreta.

Sjednica Gradskog vijeća Zadra u novom sazivu održat će se u Velikoj vijećnici i naravno uživo.