Vatrogasci su cijelu noć dežurali na požarištu u središtu Zadra koji je ugašen nakon pet sati.

Kakva li je tek bila noć onih koje je požar jučer prijepodne zaustavio pred dobro poznatim ulazima. Vatra je jučer uništila dio zadarske povijesti, cijeli život u domovima obitelji Zadrana, neki su ostali bez posla.

Policija mora utvrditi kako i gdje je izbio požar. Vatrogasci su pokazali da ga je bilo teško zaustaviti, a stručnjaci moraju ustvrditi posljedice. Ljudski životi nasreću nisu ugroženi, gradske vlasti su ponudile pomoć. Sad je na potezu zadarska solidarnost.

Samo da nagorena zgrada s urušenim krovištem ne bude dugo stajala kao spomen na neviđeni požar u povijesnoj jezgri i kao opasnost za stanare, korisnike i prolaznike.

Prva vijest koja je jučer prostrujala gradom bila je da gori foto - studio Maričić, a posljednja da je izgorio stan voditelja Radija 057, Davora Valčića. Koliko su stradali, nitko još ne zna, ali u kući iz 14. stoljeća još su dva odvjetnička ureda, u prizemlju su obrtnici, među njima oni najstariji - ključar Vinko Pavlović i optičar Damir Bajlo.

Među legendama je svakako Željko Maričić, koji je svoj atelje napustio 15 minuta prije nego li je na tom katu izbio požar. Pričali smo s njim usput dok je najstariji zadarski fotograf promatrao što rade vatrogasci. Pokušao je ući u prostor u kojem je proveo 45 godina rada u kojem je, među ostalim, napravio onaj čuveni portret Gracijele, ali mu nisu dali. Jučer je uslikao posljednju Zadranku koja nikada neće dobiti svoju sliku, a koja ga je, kako mu je rekla, tražila pet puta. Foto Maričić održavao je tradiciju, dolazio popiti kavu, pročitati novine i fotografirati stare klijente.

Znao je da će ga digitalija izbaciti i nije se želio tome opirati. Bilo nam je neugodno što pored njega snimamo mobitelom, znajući kako je u ateljuu Maričić vatra progutala vrijedne primjerke kamera, one iz 18. stoljeća iz američkog rata te Nikone iz kolekcije Željka Maričića.