Četvrtu godinu zaredom u Policijskoj upravi zadarskoj otvoren je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, koji djeluje kao ljetna operativna centrala koja uz redovne operativne zadaće iz nadležnosti policije i MUP-a, ima i nadzornu te koordinacijsku ulogu.

- Ove godine imamo dvostruku zadaću. Prva nam je, kao i svake godine, jedna opća sigurnost za sve građane i turiste, kako bi mogućnost da postanu žrtve kaznenog ili prekršajnog djela bila vrlo mala. Druga se tiče pandemije jer participiramo u tome da Hrvatska bude sigurna zemlja u kojoj je vrlo mala izvjesnost da se turisti mogu zaraziti, istaknuo je zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

Iz Ravnateljstva su na ispomoć u policijske uprave na moru uputili ukupno 32 vozila, 23 motocikla te 168 službenika, trostruko više nego prošle godine kada je zbog epidemije koronavirusa prepolovljen broj turista, a time i potreba za pojačanjem. Ove godine doći će i dvostruko više stranih policajaca, njih minimalno 68 iz 15 zemalja. Očekivano, Kina se nije odazvala tom pozivu.

- Još uvijek to nije na razini 2019. godine, ali ako sezona bude dobra, a mi se tome svi nadamo, u policijske uprave na moru bit će upućena dodatna ispomoć, kazao je Prša.

On je prezentirao i brojke iz sezone 2020. kada je manji broj posjetitelja doveo do manjeg broja kaznenih djela i prekršaja iz domene narušavanja javnog reda i mira. Iznenađujuće, povećan je broj prometnih nesreća i stradavanja stranih državljana, što Prša vidi kao znak da su se sudionici u prometu "opustili" na cestama.

Stožer će svoje djelovanje već uobičajeno usklađivati s Ministarstvom turizma, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Poreznom i Carinskom upravom, Državnim inspektoratom, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama i drugim državnim tijelima, hitnim i interventnim službama u postupanjima na zaštiti, traganju, spašavanju, pružanju pomoći i zbrinjavanju unesrećenih osoba, te dogovarati način suradnje s ministarstvima unutarnjih poslova susjednih država.

- Ulažemo velike napore, zajedno sa zdravstvenim sustavom, sa sustavom civilne zaštite, s policijskim sustavom i s turističkim zajednicama kako bi ove godine svi zapravo bili na razini zadaće i produžili sezonu koliko god će to biti moguće. Zajednička suradnja je u protekle četiri godine pokazala svoju punu opravdanost Stožera i nastavljamo tim smjerom, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon obilaska Stožera i Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Zadar čijim radom rukovodi voditeljica Mirna Kovač Bašić.

Stožer će kao ljetna operativna centrala ove sezone raditi do 15. rujna u već uobičajenom sedmodnevnom 24-satnom dežurstvu nadležnih službi.

- Stožer je već operativan, službenici već rade. Želim im što manje posla, poručio je ministar.