Zračna luka Zadar bit će prva u Europi koja će biti ekologizirana s tzv. zelenom energijom, najavio je to državni tajnik Josip Bilaver u sklopu predstavljanja projekata za koji će se povući novci iz EU financiranja plana oporavka.

To znači da će se na aerodromu u Zemuniku izgraditi fotonaponska elektrana od 610 kW kojom će pokriti 42 posto potrebe za električnom energijom u Zračnoj luci. Ugradit će se šest priključaka za napajanje zrakoplova na tu zelenu energiju, što je opravdanje za reorganizaciju stajanka za avione na aerodromu, istaknuo je Bilaver na sjednici Vijeća županijske komore.

On je zadarskim poduzetnicima i direktorima komunalnih poduzeća jasno dao do znanje da su se političari sa zadarskim predznakom zalagali za zadarske projekte.

U igri za ovaj bile su tri, četiri zračne luke, ali zadarska je bila jedina spremna, podvukao je Bilaver, pokazavši na direktora Josipa Klišmanića koji je očito za to zaslužan. Zračna luka Zadar, prema informacijama koje je iznio Bilaver, dobit će i vozila na struju za prijevoz putnika i prtljage te pet kolica za zrakoplove

- Ovakav projekt u Europi ne postoji. Misija CO2 smanjit će se za 47 posto. Energetska neovisnost zadarskog aerodroma procjenjuje na 70 milijuna kuna. Nije ga bilo lako ispregovarati, naveo je i svoje zasluge Bilaver, podsjetivši kako Europskoj komisija nije prihvatljivo financiranje aerodroma.

Svojedobno je napravljena iznimka za Zračnu luku Dubrovnik (u Bruxellesu je 2015. godine odobreno 134.6 milijuna eura) zbog izoliranosti te turističke destinacije koju naravno posjećuju ti isti Europljani.