Županijski sud u Zadru sudit će u odsutnosti Jovici Bursaću za ubojstvo koje je kao 20-godišnjak počinio 1994. godine na području tada okupiranog Gračaca. Bursać je 23. svibnja 1994. oko 23.30 sati automatskom puškom izrešetao poznanika Milorada Bokana. Nakon svađe u gostionici Bursać je otišao kući, uzeo ujakovu pušku i zapucao prema gostionici. Kada je Bokan pokušao pobjeći pogodio ga je s dva hica, uslijed čega je ovaj pao pored puta. Bursać je došao do njega i dok je ležao potrbuške ispalio mu osam hitaca u leđa.

Sudilo mu se i u tzv. Republici Srpskoj Krajini

Tadašnje okružno tužilaštvo u Kninu, kao pravosudno tijelo tzv. Republike Srpske Krajine, iste je godine podignulo optužnicu, a Okružni sud u Kninu osudio Bursaća na 9 godina zatvora. Presudu je ukinuo tzv. "Vrhovni sud Vukovar" 4. srpnja 1995. godine. Nakon VRA Oluja spis je pronađen u arhivi "Okružnog suda u Kninu" te je podignuta optužnica od strane ŽDO u Zadru i predloženo provođenje postupka konvalidacije.

Nakon podizanja optužnice 2009. godine zadarski sud zakazao je raspravu 19. travnja 2012. Optuženik koji živi na Kosovu optužnicu je zaprimio, telefonom kontaktirao sud i preko odvjetnika zatražio odgodu, ali na novu raspravu nije došao. Zadarski sud potom je 2014. godine pokušao ustupio kazneni progon Republici Kosovo. Ministarstvo pravosuđa predmet je vratilo u Zadar jer nisu ispunjeni uvjeti za ustup kaznenog progona, budući da se radi državljaninu RH koji je kazneno djelo počinio u Hrvatskoj, a i radi se o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina. Kako je iz dopisa Interpola utvrđeno da Bursać ima i srpsko državljanstvo, ispunili su uvjeti za suđenje u odsutnosti.

Za tri godine nastupa zastara progona

- Vijeće smatra da postoje osobito važni razlozi za suđenje u odsutnosti optuženiku, koji se osnovano tereti za počinjenje teškog kaznenog djela koji po svojoj naravi izaziva uznemirenost javnosti. Predmetno kazneno djelo prema sadržaju optužnice počinjeno je još 23. svibnja 1994., te prijeti nastup zastare kaznenog progona s obzirom da zastara nastupa 23. svibnja 2024., navodi se u rješenju koje su potpisali predsjednica sudskog vijeća Enka Moković te članovi Ivan Marković i Sandra Radanović. Prema optuženiku je rješenjem ovog suda određen istražni zatvor te raspisana međunarodna tjeralica.

Bursać je zadnji put evidentiran 21. siječnja 2019. na GP Badovinci prilikom ulaska u Republiku Srbiju te potraga do danas nije dala rezultata. Optuženik se očito nalazi u bijegu te njegovo izručenje u ovom trenutku nije moguće, zaključio je sud, čime je utvrđeno postojanje osobito važnih razloga za suđenje u odsutnosti. Kad postane dostupan pravosudnim tijelima, Bursać će moći zatražiti obnovu postupka.