Županijska lučka uprava Zadar može nastaviti s provođenjem 69.3 milijuna kuna teške javne nabave za dogradnju gradske luke Sali na Dugom otoku!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu jednog od zainteresiranih građavinara, poznate tvrtke Pomgrad Inženjering. Građevinska tvrtka sa sjedištem u Splitu žalila se jer im ŽLU nije odobrio molbu za produljenje roka za predaju ponuda zbog teškoća u pripremi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, a nakon što su to već ranije odobrili drugoj tvrtki. No, žalbu su uputili dan prije otvaranja ponuda, 17. svibnja, a rok za izjavljivanje ponuda počinje teći od tog dana, navela je Državna komisija i odbila njihovu žalbu kao nepravodobnu.

Podsjetimo, riječ je o drugom pokušaju angažiranja izvođača koji će izgraditi novi lukobran u Salima. Prvi natječaj je poništen jer su na njega stigle dvije ponude koje su za 27 i 28 milijuna kuna premašile tadašnju procijenjenu vrijednost nabave od 40 milijuna kuna. Nakon što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture odobrilo razliku i sa ŽLU potpisalo novi ugovor o sufinanciranju, nova procjena radova podignuta je na 69.3 milijuna kuna.

Početak izvođenja radova predviđa se u kolovozu s rokom završetka od 24 mjeseca. Predviđa se da će se radovi odvijati i u tijeku turističke sezone što od izvođača zahtijeva prilagodbu u načinu izvođenja radova i organizaciji gradilišta.

Provedbom projekta luka Sali će se zaštititi od djelovanja vjetra i valova iz svih smjerova. Projekt doprinosi smanjenju zakrčenosti luke, a čime se olakšava uplovljavanje brodova te pristup luci. Postojeći lukobran štiti luku od djelovanja iz smjera istoka i jugoistoka, a novi će lukobran zaštititi luku od djelovanja iz ostalih smjerova nakon čega će luka biti u potpunosti zaštićena, a što će omogućiti kvalitetnu i sigurnu uslugu prijevoza tijekom cijele godine.