S ciljem podizanja svijest o važnosti obavezne registracije i osiguranja motornih vozila, danas je na Poluotoku održana edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje "Stop neosiguranim vozilima" u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ravnateljstva policije i PU zadarske. 

Organizatori akcije informirali su građane kako na hrvatskim cestama i dalje prometuje značajan broj neregistriranih i neosiguranih vozila čime se ugrožava opće stanje sigurnosti prometa na cestama. Građanima grada Zadra za vrijeme trajanja jednodnevne akcije podijeljeni su leci i brošure te ostali promotivni materijali, a svi građani koji su to željeli mogli su se detaljnije informirati o kampanji koja se kontinuirano provodi od rujna 2009. godine na razini cijele Hrvatske, a posljednjih godina i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

- Unatoč pozitivnim rezultatima kampanje i danas se na hrvatskim cestama nalazi tridesetak tisuća vozila čiji vlasnici nisu sklopili ugovor o osiguranju prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu što ugrožava prometnu sigurnost, ali i uzrokuje velike materijalne gubitke građanima, državnom proračunu, osiguravajućim društvima i drugim uključenim akterima. Glavni cilj kampanje je smanjiti broj neosiguranih i neregistriranih vozila apelirajući na pravovremeno sklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti, izjavili su organizatori kampanje.

U prvoj godini provedbe, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75 posto. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana. Zahvaljujući velikim naporima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutarnjih poslova, brojka neregistriranih i neosiguranih vozila u proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća neosiguranih i neregistriranih vozila.

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne, ali i kako bi se svi odgovornije ponašali u prometu.