Svoju viziju budućnosti Europske unije zadarske novinarke i novinari podijelili su u petak, 28. svibnja na druženju s voditeljicom centra EUROPE DIRECT Zadar.

Naime, od 1. svibnja s radom je započela nova generacija centara EUROPE DIRECT diljem EU-a. Među više od 420 centara u zemljama članicama Unije je i EUROPE DIRECT Zadar kojim upravlja Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Uloga Centra je biti poveznica između institucija EU-a i građana. Jedna od aktivnosti je i suradnja s regionalnim i lokalnim medijima.

Kroz druženje u Maškovića hanu u Vrani, čija je obnova financirana sredstvima EU-a, predstavljene su aktivnosti Centra EUROPE DIRECT Zadar i Konferencije o budućnosti Europe, dok su okupljeni predstavnici medija iznijeli svoje prijedloge i sugestije o budućnosti Europe.

Predstavljene su i rezultati članstava u Uniji, tj. projekti financirani bespovratnim sredstvima EU-a.

Zadarska županija i Europska unija

Republika Hrvatska od 1. srpnja 2013. godine je članica Europske unije. U razdoblju od 2013. godine do 8. travnja 2021. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna Europske unije u proračun Republike Hrvatske i sredstava uplaćenih iz Proračuna RH u proračun EU iznosi 37,97 milijardi kuna u korist proračuna RH.

Iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za razdoblje 2014. - 2020. godine Republici Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,73 milijardi eura (81,56 mlrd kn). U tom razdoblju na području Zadarske županije ugovoreno je 1.375 projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, ta ugovorena bespovratna sredstva iznose 3,373,950,767.81 HRK. Zadarska županija među vodećima je Republici Hrvatskoj u korištenju sredstava iz fondova EU, četvrta je po broju ugovorenih projekata i osma po visini ugovorenih sredstava.

Na linku možete pronaći primjere projekata financiranih sredstvima fondova Europske unije na području Zadarske županije koji su trenutno u provedbi ili su nedavno završeni.