U Pakoštanim je buknula zaraza korona virusom za koju je načelnik Milivoj Kurtov ustvrdio kako je  posljedica fešte  Križi koja se održala prije dva tjedna, nakon koje se malo više slavilo. Na području Pakoštana uz 13 novooboljeli, ukupno je 41 aktivan slučaj.

Zbog toga su iz Nadbiskupije izvjestili kako je iz župe Pakoštane stigla obavijest da se do daljnjega odgađa blagoslov spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Taj događaj u Pakoštanima koji je bio predviđen u nedjelju, 30. svibnja, nakon mise u 19 sati, ali je odgođen zbog epidemioloških razloga, odnosno, zbog samoizolacije osoba koje su trebale biti sudionici toga događaja.

Misno slavlje za domovinu u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u 19 sati predvodi don Jerolim Lenkić, župnik Pakoštana. Župnik će u crkvi blagosloviti hrvatsku zastavu (4 m x 2 m) a puk će nakon mise u ophodu krenuti iz crkve prema obali, tako je najavljeno preko IKE, katoličke agencije.

Spomenik  je podignut na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. U Domovinskom ratu poginulo je šest pakoštanskih branitelja, a u obrani domovine sudjelovalo je oko 400 branitelja rodom iz Pakoštana., navedeno je u istoj najavi.