Zadarski student fitomedicine na zagrebačkom Agronomskom fakultetu Pave Ninčević ušao je sa svojim timom GoGreenOzonator u finalni izbor Drugog nacionalnog natječaja za najbolje hrvatske mlade inovatore - Student DIGI Award 2021.

Ninčević je, zajedno sa svojim mentoricama iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta, Darijom Lemić i Helenom Virić Gašparić, osmislio uređaj za ciljano suzbijanje poljoprivrednih štetnika u staklenicima i plastenicima upotrebom tehnologije otapanja ozona u vodi i algoritama strojnog učenja. Umjesto zabranjenim pesticidima poljoprivrednici bi tako svoje kulture tretirali ozonom, koji bi eliminirao štetnike. U normalnim uvjetima ozon se raspada na kisik za samo 30 minuta, ne ostavlja rezidue i nisu zabilježeni štetni utjecaji na zdravlje čovjeka ili životinja.

Ninčević je nakon završetka Gimnazije Franje Petrića upisao Agronomski fakultet želeći, između ostalog, skinuti stigmu s modernog pristupa poljoprivredi, koji zna biti u opreci s konvencionalnim načinima proizvodnje. Jedan od njih je široka upotreba pesticida, koje se Hrvatska kroz Green Deal Europske unije obvezala smanjiti za 50 posto. Osim toga, štetnici su sve otporniji na pesticide i poljoprivrednici imaju sve više problema u proizvodnji.

- Agronomska struka je bezrazložno nepopularna u Hrvatskoj: bez primjerenih mjera zaštite bilja, 70 posto hrane koju poznajemo ne bi postojalo, a već sada na svijetu imamo oko trećinu gladne populacije koja eksponencijalno raste. To me je ponukalo da se sa svojim mentoricama uključim u različite projekte u sklopu kojih se razvijaju nove metode za suzbijanje štetnika koji ometaju biljnu proizvodnju. Tako smo pokrenuli ideju s ozonom te se nadamo se da ćemo pomoći poljoprivrednim prozvođačima, a javnosti približiti korist ovakvih rješenja, kaže Ninčević.

Ozon se kao sastavni dio stratosfere posljednjih 20 godina koristi za dezinfekciju i sterilizaciju, ali ovakva primjena je inovativna i za sada ne postoji u Europi. Kako ozon u određenim koncentracijama suzbija različite organske sustave, pa tako i štetne poljoprivredne organizme, bakterije, viruse, gljivice i kukce, u zatvorene poljoprivredne prostore, plastenike i staklenike, postavlja se posebno prilagođeni generator ozona. On potom ozonira vodu te ju preko različitih atomizera u obliku sitnih kapi raspršuje po biljkama, suzbijajući štetne organizme. Ne radi se o skupoj tehnologiji koja bi poskupila konačni proizvod - uređaj bi se već kroz tri ili četiri godine otplatio kroz cijenu pesticida i radne snage. Sustav bi se u kasnijoj razvojnoj fazi mogao pokretati iz obnovljivih izvora energije, solarnih ploča, vjetra ili geotermalne energije.

Tim je s ovim projektom već pobijedio na Green-Tech Hackathonu, kojeg su organizirali Veleposlanstvo Velike Britanije, Fil Rouge Capital i Algebra LAB. Britansko veleposlanstvo pomoći će im britanskoj startup zajednici te u daljnjem povezivanju s aktivnim i propulzivnim green tech sektorom u Velikoj Britaniji.

Do 25. svibnja traje natječaj Student DIGI Award 2021., a svojim glasom Ninčeviću možete pomoći da stigne do novog priznanja koje bi mu otvorilo nove puteve prema uspjehu ovog projekta. Glasati možete na ovom linku (projekt GGO3 - Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu).