Na temelju podataka DIP-a, Gong i Code for Croatia objavili su pretraživu bazu podataka s pregledom donatora i troškova kampanje za gradonačelnika u šest hrvatskih gradova, a iz kojih je vidljivo kako je najviše donacija, 252.500 kuna, u utrci za novi mandat prikupio zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Na drugom mjestu po iznosu prikupljenih donacija nalazi se nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Vesna Škare Ožbolt (240.625 kuna), dok je treće mjesto s 230.149 kuna zauzeo Davor Štimac, nezavisni kandidat u Rijeci.

Podsjetimo, Dukićev najveći pojedinačni donator sa 100 tisuća kuna je tvrtka Radion iz Benkovačkog sela, u vlasništvu poduzetnika Hrvoje Petričića. Da nije bilo te velike uplate, Dukić bi bio na razini donacija koje je zaprimio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović.

 

Po troškovima kampanje Dukić se nalazi nalazi na četvrtom mjestu s utrošenih 244.642,04 kuna. Najveći nesrazmjer u iznosima donacija i iznosima u kampanju uloženih sredstava primijećen je kod SDP-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Joška Klisovića, koji je u kampanju dosad "utukao" više od pola milijuna kuna.

Iz GONGA-a ističu kako se radi o još uvijek nepotpunim podacima iz preliminarnih izvješća koja se objavljuju tjedan dana uoči izbora. Potpuni podaci o financiranju i donatorima kampanje za lokalne izbore, na kojima je istaknuto više od 700 listi, bit će objavljeni tek mjesec dana nakon izbora.