Volonterski centar Zadar poziva sve učenice i učenike srednjih škola s područja Zadarske županije da se uključe na online predavanje s temom e-nasilja, koje će održati prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja. 

Predavačica je osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, osnivačica udruge za pomoć i podršku zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima Hrabri telefon te vodeća hrvatska stručnjakinja u području zaštite djece i mladih, s brojnim završenim edukacijama, između ostalog i na temu psihosocijalne zaštite i rehabilitacije djece i mladih, te bogatim praktičnim iskustvom.

Predavanje će se održati u utorak, 11. svibnja s početkom u 11.30 sati, a predviđeno trajanje je 45 minuta, nakon čega će učenice i učenici imati priliku za postavljanje pitanja. Odvijat će se na platformi Zoom, a može mu se pristupiti putem sljedeće poveznice.

Navedena aktivnost odvija se u sklopu jednogodišnjeg projekta „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II" s čijom je provedbom Volonterski centar Zadar započeo u lipnju 2020. godine. Navedeni projekt je na natječaju za projekte udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar.

U projekt je uključeno šest zadarskih srednjih škola, a nastao je kao nastavak projekta „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji se provodio u osnovnim školama. Za cilj ima edukaciju učenika srednje škole, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na internetu s naglaskom na digitalni identitet, pojavne oblike elektroničkog nasilja te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu. U središtu je ovještavanje problema i senzibilizacija javnosti po pitanju prijave cyberbullyinga, jednako od strane mladih kao i odraslih osoba.