Koalicija SDP, Akcija mladih, HSS, Centar i Glas traži ispriku i pokretanje postupka opoziva direktora gradske tvrtke Vodovod.

- Ispriku korisnicima i pokretanje postupka odgovornosti direktora tražimo povodom nevjerojatne prijetnje koju Vodovod d.o.o. Zadar službeno šalje pojedinim dužnicima pod nazivom: Obavijest o obustavi usluge pitke vode!, priopćila je Marjana Botić iz Akcija mladih.

Kao osoba koja je od strane sugrađana dobila vapaj za pomoć ona se obratila pučkoj braniteljici za ljudska prava, Ministarstvu pravosuđa i uprave i Gradu Zadru jer smatra "ne samo nevjerojatnim, već i protuustavnim i time nezakonitim bilo kome prijetiti obustavom pitke vode, a kamoli od strane javnog gradskog poduzeća!" Naime, Ustavni sud je još 2007. godine donio odluku kako komunalna poduzeća bez sudske odluke potrošačima ne mogu isključivati komunalije zbog duga. No, čak niti odluka najvišeg pravosudnog tijela u Hrvatskoj nije dovoljna da se prestane s takvom praksom.

U mailu, kojeg je Botić uputila Ministarstvu, navela je i kako su to "posljednji, Bože im prosti, u Zadru radili četnici!" U priopćenju za medije navodi kako je svjesna da je burno reagirala, ali opasku ne povlači jer smatra "nevjerojatnim, neljudskim, zlim i bešćutnim obiteljima, bilo kome, uvijek, a osobito u ovoj situaciji Covid -19 mjera prijetiti uskratom vode!".

U nastavku donosimo ostatak njezinog priopćenja:

U našem izbornom programu koalicije Srcem za Zadar, odnosno našeg kandidate dr. sc. Marka Vučetića postavili smo cilj osiguravanja dva (2) kubika pitke vode svim građanima Zadra i Zadarske županije kao cilj, upravo kako bi naglasili kako je voda neotuđiva ljudska potreba i pravo, a koji bi dodatno uveo razumijevanje odgovornog, štedljivog korištenja vode jer bi se potrošnja naplaćivala nakon prelaska te količine.

Potaknuti ovom nevjerojatnom prijetnjom koja je našim sugrađanima pristigla iz javnog poduzeća Vodovod. d.o.o. , a svjesni situacije mnogih naših sugrađana, obitelji, poslovnih subjekata uzrokovane posljedicama vrlo upitnih pandemijskih mjera: koalicija SDP, AM, HSS, Centar, Glas ako preuzme upravljanje gradom uvesti će hitno prijavljivanje za preuzimanje dugovanja osobito obitelji s djecom tako da će do sređivanja gospodarske i socijalne situacije i uvjeta rada obustaviti obračune dugovanja za one koji su ne svojom krivnjom zbog situacije s Covidom izgubili dio ili cijele prihode i ne mogu servisirati svoje obveze. Nakon uspostavljanja boljih gospodarskih odnosa preuzeta dugovanja otplaćivat će se dogovorno i u razumnim ratama.

Za dušobrižnike iz vrlo bešćutne stranke na vlasti, koji će sad pokrenuti hajku na nas vičući: odakle nam novci za ovu socijalnu mjeru preuzimanja dugovanja, odgovor je lagan: nećemo krasti kao vi, a svjedočit ćete ispravnom korištenju EU sredstava za oporavak i otpornost, kao i za koheziju, pa ćemo u Koaliciji Srcem za Zadar obnoviti uspješnu gospodarsku situaciju Zadra nekih drugih vremena i paziti na cjelokupno gospodarstvo, a ne samo za lijepo, ali stvarno nedostatno uređivanje kulturnih spomenika što ste jedino iz EU fondova radili do sada. I još se imate obraza s time prekomjerno hvaliti. I pokažite više te vaše gospodarske programe - nikako da odgovorite na naš izazov da ih usporedimo.

Realizacijom gospodarskog programa koalicije SDP, AM, HSS, Centar, Glas sigurno više neće biti potrebe za ponižavanjem naših sugrađana prijetnjama zbog dugova: socijala će biti jaka i pravedna, a prilike za rad, zapošljavanje i gospodarske uspjehe svakodnevne.