U luku Gaženica pored Zadra uplovio je britanski brod Hurst Point s opremom za logističku potporu provedbe međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu (MVV) Immediate Response 21, u ponedjeljak je u luku Gaženica uplovio je britanski brod Hurst Point s opremom za logističku potporu provedbe vježbe.

Oprema je tijekom dana dopremljena u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u kojoj je ustrojeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ova multilateralna vježba usmjerena je na združenu potporu prihvata i uvođenja savezničkih snaga u područje operacije te na integraciju multinacionalnih snaga u pripremama za njihov daljnji angažman.

U Ekspedicijskom zapovjedništvu za potporu zajednički će raditi pripadnici Hrvatske vojske, Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ovih dana, u Zemunik će pristići vojnici triju zemalja kako bi dali potporu snagama u dolasku i tranzitu prema mjestima provedbe vježbe.

Voditelj Odsjeka za potporu zemlje domaćina (Host Nation Support - HNS) u Zapovjedništvu za potporu (ZzP) i voditelj centra HNS za vježbu Immediate Response 21 u Zemuniku, bojnik Zlatko Krznar istaknuo je: „Potpora ove aktivnosti odlična je prilika da postrojbe ZzP-a, kroz zajednički rad s britanskim i američkim logističkim postrojbama provjere dostignute sposobnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore zemlje domaćina". Zapovjedništvo za potporu provodi i aktivnosti vezane za operacije u luci (Port Operations) što je jedan od ciljeva sposobnosti.

"Ovo je odlična aktivnost za razvoj naše obrambene suradnje, ali prvenstveno za jačanje naše interoperabilnosti u području logistike. S NATO-om koji je temelj sigurnosti i obrane, ovo je izuzetna prilika da radimo i učimo jedni od drugih" izjavio je ovom prigodom pukovnik John Kelly, britanski vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj.

Dio logističke opreme do sada je u Zemunik dopremljen kopnenim putem, a dostava najvećeg dijela američke vojne opreme, naoružanja i vozila u zadarsku luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.

Međunarodna vojna vježba „Immediate Response 21" provodi se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021., a pored vojnog poligona „Eugen Kvaternik" u Hrvatskoj vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.