Radna akcija čišćenja i uređenja poljskih puteva, koja je danas započela na otoku Istu, osmišljena je u sklopu projekta "Arheološki krajolik otoka Ista-Archaeo.IST". 

Cilj je da se arheološki lokaliteti na pojedinim predjelima otoka učine dostupnim kroz mrežu postojećih poljskih puteva koji zajedno s tisućama metara suhozidnih ograda tvore specifični krajolik i pričaju priču o povijesti života i rada ljudi na otoku.

U ideji prezentacije arheološke baštine otoka kroz prizmu "muzeja na otvorenom" važan preduvjet je učiniti te lokacije dostupnim svakom namjerniku s željom obilaska i upoznavanja tragova života skrivenih u prekrasnom krajoliku nedirnute prirode.

Danas su ti putevi, nekoć osobito važni zbog obavljanja poljodjelskih radova, teško prohodni ili gotovo neprohodni zbog zarasle vegetacije i kamenja koje se urušilo sa okolnih suhozida.

Na najvišem otočkom vrhu Straža, ujedno i važnom prapovijesnom nalazištu veliki problem predstavlja i građevinski otpad koji je nakon posljednje obnove limenog krova odbačen u grmlje.

Radnom akcijom planira se čišćenje tri puta: 1. put prema predjelu Selišće, 2. put do predjela Zadoci, 3. put do vrha Straža.