Forum mladih SDP-a Zadar putem priopćenja je osudio napad na 14-godišnjeg maloljetnika koji se dogodio u gotovo samom centru Grada Zadra.

- Nasilje među mladima je u porastu, fizičko i online što dokazuje snimanje samog napada i postavljanje istog na društvene mreže od strane žrtvinih vršnjaka. Djeca i mladi pod utjecajem sveprisutnog nasilja su prema istom ravnodušni te njihova reakcija izostaje. Potrebno je educirati djecu od najranije dobi kako reagirati kad vide nasilje, a da sebe ne dovedu u opasnost. 

Mladi su sustavno zanemareni, u školama nedostaje stručnog kadra koji bi se bavio djecom i mladima problematičnog ponašanja te škole de facto gube svoju odgojnu funkciju. Grad Zadar, kao osnivač osnovnih škola, mora naći mehanizme edukacije i sustavnog rada s djecom te osigurati potreban kadar školama kako bi se sačuvalo fizičko i mentalno zdravlje djece i mladih. Dječaku želimo brz oporavak, poručili su u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica Helena Mikulandra. 

Na svojim društvenim mrežama reagirao je i gradonačelnik Branko Dukić:

- Kao gradonačelnik Zadra i u svoje osobno ime, najoštrije osuđujem svaki oblik nasilja pa tako i ovaj posljednji koji se dogodio nad 14-godišnjim mladićem. Od početka sam u kontaktu s kolegama liječnicima i policijom i ono što je najvažnije u ovom trenutku je da se momak dobro oporavlja i da mu je pružena sva potrebna pomoć, a da su napadači privedeni.

Prevencijom je broj ovakvih slučajeva smanjen, no baš svaki put dužni smo jasno reagirati i ustrajati na nultoj toleranciji na fizičko nasilje i maltretiranje. Ovakvi izdvojeni slučajevi ne opisuju Zadar i njegove stanovnike, no dužni smo svako iz svoje pozicije; institucija, gradonačelnika i građanina ovog grada djelovati preventivno, promicati toleranciju i jasno kazati kako nasilje i mržnja nikad nisu i neće biti prihvaćeni, napisao je Dukić.