U srijedu je na području Policijske uprave zadarske, kao i na ostalim područjima Hrvatske te na području cijele Europe proveden 24-satni nadzor brzine - Speed Marathon. Akcija je provedena temeljem Plana aktivnosti organizacije ROADPOL - mreže prometnih policija država Europe.

U poduzimanju aktivnosti bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se i inače koristi u nadzoru i kontroli prometa. 

Za provođenje ove aktivnosti policija je prikupljala prijedloge građana za lokacije. Dio njihovih prijedloga je usvojen te se akcija provodila na ukupno trideset lokacija na području ove policijske uprave.

U akciji je sudjelovalo 38 policijskih službenika, koji su prekontrolirali 203 vozila, utvrdivši 93 prekršaja, od čega je 76 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila.

Najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila je 127 km/h na dijelu prometnice gdje je ograničenje 50 km/h.

Rekorder je uočen u 16,46 sati na DC-106, u Rtini. Policajci su tada sa službenim vozilom presretač snimili 49-godišnjeg hrvatskog državljanina kako upravlja osobnim automobilom brzinom od 127 km/h, u mjestu na kojem je brzina ograničena na 50 km/h. Vozaču je izdan Obavezni prekršajni nalog, s predviđenom novčanom kaznom od 10tisuća kuna uz koju mu je izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju tri mjeseca.