Prošla je više od dvije godina dana kada je prema najavi Hrvatskih cesta trebala biti izmještena trafostanice HEP-a s nedovršenog nogostupa uz Ulicu Nikole Šubića Zrinskog.

Prije točno godinu dan dobili smo iz HC informaciju kako se još prikuplja dokumentacija za uporabnu dozvolu.

Pitaju građani, a pitali smo i mi do kada? Na ponovljeni novinarski upit iz Hrvatskih cesta, preko glasnogovornice Tamare Pajić, jutros nas je na "e-mailu" dočekao kratak i jasan odgovor:

- Trafostanicu možemo izmjestiti tek po dobivanju građevinske dozvole, a zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za obnovu državne ceste DC 407 ne možemo podnijeti prije završetka postupka izmjene i dopune građevinske dozvole.

Nisu nam na dodatni upit odgovorili kad su to podnijeli zahtjev za građevinskom dozvolom za izmještaj trafostanice, jer ispada da su službe Grada Zadar toliko spore i inertne kad HC toliko čeka na građevinsku dozvolu. I zašto izmještaj nije obuhvaćen u bazičnoj građevinskoj dozvoli koju su HC dobile još 2017. godine.

"Izmještanje trafostanice ne može biti u istoj građevinskoj dozvoli za obnovu ceste jer cestom upravljaju Hrvatske ceste, a trafostanicom upravlja HEP. Dva investitora s različitim objektima ne mogu biti u istoj dozvoli", objasnili su iz Hrvatskih cesta u kojima nikako da otkriju pravi problem. Naime, iz HEP-a su nam lani rekli da su Hrvatske ceste investitori tog zahvata.

Dio problema prebacuje se i na sporosti gradske službe, jer Hrvatske ceste čekaju na izmjene i dopune građevinske dozvole od rujna 2020. godine.

Iz HC-a podsjećaju kako su nam već odgovorili da izmjenu i dopunu građevinske dozvole traže zbog korekcije raskrižja ulica N.Šubića Zrinskog i LJ. Posavskog (izmijenjena traka za desno skretanje iz ulice LJ. Posavskog u ulicu N.Š. Zrinskog) te izmjene kolničke konstrukcije u ulicama M. Marulića i N. Šubića Zrinskog. Projektant je zahtjev za izmjenom i dopunom dozvole podnio u rujnu 2020. godina, navodi se u odgovoru Hrvatskih cesta.

Zaključak se nameće sam po sebi - najnovije prometno rješenje u Zadru nije samo loše zbog pustih semafora i preuskog nogostupa, buke koju imaju trudnice i pacijentice Odjela ginekologije, tik uz koji prolazi mini auto cesta, već se on nakon izgradnje mijenjao jer nije dobro projektiran. I još nema zakonitu potvrdu da je završena Ulica Nikole Šubića Zrinskog.