Zato jesmo i krenuli u izmjene Prostornog plana s prijedlogom da u stambenim zonama treba biti minimalno 30 posto okrupnjenog zelenila, izjavio je to gradonačelnik Branko Dukić, a nakon što je Gradsko vijeće usvojilo rekordni broj urbanističkih planova za novi boom stanova.

Iz istog toga PP Grada Zadra nestala je obaveza izrade urbanističkog plana na kojem je uz Teslinu izgrađeno novo stambeno naselje.

Gradske vlasti najnovije izmjene Plana obrazložili su stvaranjem prostorno - planske pretpostavke za daljnji razvoj turizma i komplementarnih sadržaja (ugostiteljstvo, sport, rekreacija i ostalo) kao i selektivnog stanovanja u sinergiji s turističkim sadržajima s ciljem postizanja održivih turističkih investicija. Tako se navodi se u odluci Gradskog vijeća iz prosinca.

Izrada petih izmjena Plana Grada Zadar, drugih u Dukićevom mandatu, međutim, još nije ugovorena.

Župan Božidar Longin dao je suglasnost Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije da može ugovoriti s Gradom Zadrom posao na izradi petih izmjena Prostornog Plana Grada Zadra.

Potvrdio nam je to ravnatelj Zavoda, Stjepan Gverić kao novinu u odnosu na traženje nadležnih iz Grada Zadra da baš ta ustanova radi najnovije izmjene Plana.

- Imamo kapaciteta za to s obzirom na to da nam je prioritet izrada izmjena PP Zadarske županije, ističe Gverić. S obzirom na proces i dinamiku izrade županijskog plana, po njegovom završetku, započeo bi posao na izradi PP Grada Zadra.

Zbog županijskog plana, oni nisu mogli raditi posljednje izmjene PP Grada Zadra koje je stoga napravio urbanist Željko Predovan uz pomoć Nevene Randeli koja je u ime Zavoda radila na ranijoj verziji tog plana, izašlog iz Zavoda u godinama kad ga je vodila Nives Kozulić.

U planu javne nabave za 2021. godinu u Odjelu za graditeljstvo predvidjeli su 199 tisuća kuna bez PDV-a za taj posao koji bi Zadar odredio za staru ili novu turističku profilaciju.

Prema objavljenim izjavama gradonačelnika Dukića, osim za hotel Marasku, iskazan je interes investitora za hotel i akvapark u sklopu SC Višnjik te hotel na Ravnicama u sklopu projekta Vrata Zadra.