U obranu Giuseppea Pina Giergie, legendarnog zadarskog košarkaša koji je nedavno nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog sumnje da je kao direktor KK Zadar oštetio državni proračun za 5.9 milijuna kuna, stao je i gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša. Za Rubešu Giergia je žrtva HDZ-a.

- Postupak protiv Giergie iniciran je po kaznenoj prijavi poreznog USKOK-a 2011. godine, i to za period od 2005. do 2009. godine, a koja je podnesena protiv Zvonimira Vrančića, Kristijana Magaša, Pina Giergie i Dina Perovića. Tadašnja, a bome i današnja krema zadarskog HDZ-a i jedna naivna legenda reklo bi se. Laički gledano, više se Vrančić razumije u financije kao netko tko je vodio bolnicu i Grad od Pina koji je samo cijeli svoj život igrao košarku. I to više za čast nego za pare. Što se ne bi dalo reći za ovog drugog, poručio je Rubeša preko video konferencije kojom je predsjedavao upravo Zvonimir Vrančić, aktualni predsjednik Gradskog vijeća i nekadašnji zadarski gradonačelnik i predsjednik KK Zadar.

Rubeša ga je nastavio povezivati s malverzacijama.

- Pino je oštetio državni proračun tako da je, pazite sad, knjigovodstveno lažno prikazivano kretanje novca radi plaćanja po stranim fakturama što bi značilo, da je on sam samcat sredstvima sa žiro računa KK Zadar kupovao devize koje bi se uplaćivale na račune inozemnih agencija koje su zastupali hrvatski državljani, a koji bi potom novac u gotovini donosili u Zadar te „takvim zaobilaznim putem" vršili „isplatu naknada za igranje košarkašima i trenerima KK Zadra. Ako je ovo istina, onda Pino nije izmislio samo košarku!
Vrančić je izjavio da on kao predsjednik po statutu kluba nije bio odgovoran za financijsko stanje kluba, pa zbog toga i nije mogao kazneno odgovarati, te je tako pozicionirao statut košarkaškog kluba iznad Kaznenog zakona jer po sili zakona u najmanju ruku snosi istu odgovornost kao i Pino, istaknuo je Rubeša.

Iznose iz kaznene prijave USKOK-a, koji su smanjeni u konačnoj optužnici Općinskog državnog odvjetništva, Rubeša je povezao s cijenom nabave linearnog akceleratora.

- Klub je igračima i trenerima isplatio više od 19,5 milijuna kuna, a porezni Uskok je utvrdio da je klub u tom istom razdoblju državni proračun ostavio bez 16.945.282 kuna upravo koliko košta i linearni akcelerator za kojeg danas skupljate 6.25 po pozivu i na kojem su vam bazirali cijelu lokalnu kampanju. Po meni nakaradan je taj odnos gdje žrtvujete dijete ovoga grada i to ono koje ga je proslavilo u cijelome svijetu da bi opravdali svoju tridesetogodišnju vladavinu koja je protkana kriminalom korupcijom i sitnim stranačkim interesima. Jednu legendu ste ubili, jednu otjerali, a ovu posljednju ste žrtvovali! Tako vi iskazujete ljubav prema ovome gradu i njezinim najzaslužnijim građanima. Na tim istinskim emocijama ste godinama osvajali vlast te tako opstruirali civilizirani rast. Preimenovali ste Zadar u HDZ i to bi vas u svakoj normalnoj demokraciji trebalo koštati...(tri točkice) za svaki slučaj da mi ne bi policiju na kuću poslali!, izjavio je Rubeša tražeći mišljenje od gradonačelnika Branka Dukića.

Vrančić mu je spočitnuo prekoračenje vremenskog ograničenja za istupe na Aktualnom satu.

- Namjerno ga nisam prekinuo, nek se ispuca jadan, dobacio je Vrančić.

Rubeša je replicirao kako je čitao navode iz kaznene prijave USKOK-a.

- Je li onda USKOK jadan ili ja, odgovorio je Rubeša.

Gradonačelnik se nije htio previše uvlačiti u tu raspravu.

- Nije mi drago čuti to što se događa našem Pinu Giergi jer je bio veliki...

- Ja mislim da čovjek nije kriv, već je žrtvovan. Što vi mislite?, prekinuo ga je Rubeša.

- Ja mislim da će taj dio puta morati pravno dokazivati jer po meni nisam upućen u te stvari, odgovorio je Dukić ne želeći iznositi svoje osobno mišljenje o ovoj temi.

Rasprava između Rubeše i Vrančića nastavila se i nakon Aktualnog sata, o čemu više možete pročitati na linku.