Iz Gimnazije Franje Petrića stiglo je priopćenje o projektu "BZVZ - Bez Zavrzlama Voznog reda Zadra", u kojem ove godine sudjeluju u sklopu Projekta Građanin. Cilj projekta osvještavanje je problema na razini lokalne zajednice, a istražujući samu problematiku, nadležnost, zakone i pravilnike uz predlaganje rješenja problema te razgovor s nadležnima, obavijestiti javnost i predložiti rješenje problema. Voditeljice i mentorice projekta su profesorice Vera Motušić i Dubravka Radman.

- S obzirom da je Gimnazija Franje Petrića  zadnja škola u nizu škola na potezu od Dikla do Male poste i Kolodvora učestalo se događa da puni autobusi izvanredne linije samo projure pokraj učenika ne zaustavljajući se, dok redovne linije ne staju na autobusnu stanicu ispred škole jer smatraju da će  izvanredna linija u ključnim terminima (završetak / početak škole) pokupiti učenike. Ovaj problem kod učenika, ali i mnogih roditelja izaziva puno nezadovoljstva jer učenici kasne na nastavu, u glazbenu školu i na druge izvanškolske aktivnosti te što je najvažnije, i na prigradske linije. To učenicima, i to ne samo prvih razreda predstavlja veliki problem, jer ih je oko 30 posto putnika, stoji u priopćenju.

Surađujući na Projektu učenici aktivno predlažu moguća rješenja i uključuju se u plan akcije. Njihov prijedlog rješenja problema odnosi se na promjenu i usklađivanje voznog reda u ključnim terminima kada učenici idu u i iz škole te informiranju i senzibiliziranju vozača o njihovom problemu. S obzirom na to da je svaka škola ne samo obrazovna nego i odgojna institucija, učenike se na ovaj način podupire i potiče da postanu aktivni članovi zajednice koji se uključuju u rješavanje problema koji nas okružuju. Na kraju krajeva, na mladima svijet ostaje!, zaključuju zadarski gimnazijalci.